Škotska naredila še en korak k neodvisnosti

Premierka Strugeon je v pismu poudarila, da je v parlamentu dobila jasen mandat glede pogajanj o razpisu referenduma.

Objavljeno
31. marec 2017 16.31
TOPSHOTS-BRITAIN-SCOTLAND-INDEPENDENCE-VOTE
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Škotska premierka Nicola Sturgeon je danes britanski premierki Theresi May poslala pismo z uradno prošnjo, naj škotski vladi dovolijo izvedbo drugega referenduma o neodvisnosti Škotske, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Pismo je poslala, potem ko ji je škotski parlament v torek z 69 glasovi proti 59 podelil mandat za začetek pogajanj z Londonom o izvedbi referenduma.

V pismu je poudarila, da je v parlamentu dobila jasen mandat glede pogajanj o razpisu referenduma. Ponovila je tudi željo, da bi referendum pripravili v 18 do 24 mesecih, saj bo do takrat jasen okvir dogovora z EU o brexitu.

Pred tem je škotska vlada na twitterju danes objavila fotografijo Sturgeonove, kako v svoji rezidenci na zofi sproščeno, s spodvitimi nogami, dokončuje pismo. Podobno fotografijo Mayeve, kako v svojem kabinetu podpisuje pismo, s katerim je EU uradno sporočila namero Velike Britanije, da izstopi iz EU, je britanska vlada objavila v sredo.

Nicola Sturgeon. Foto: škotska vlada/AFP

Britanska vlada je že v torek sporočila, da ne bo začela pogovorov o predlogu škotske vlade za nov referendum o neodvisnosti konec leta 2018 ali v začetku 2019. »Ne bi bilo pošteno, da od Škotov zahtevamo, da sprejmejo odločitev ključnega pomena brez ustreznih informacij o prihodnjih odnosih z EU ali o tem, kakšna bo neodvisna Škotska,« so sporočili iz Londona.

Referendum morata namreč potrditi tudi vlada in parlament v Londonu. London, ki vztraja, da priprava referenduma med postopkom brexita ni primerna, je dal že tudi vedeti, da bi bilo sprejemljivo morda le, če bi ga izvedli po predvidenem končanju procesa izstopa iz EU marca 2019.

Britanska premierka Theresa May je v ponedeljek med obiskom Škotske, kjer se je srečala tudi s Sturgeonovo, znova ponovila nasprotovanje pripravi referenduma v času, ko poteka proces brexita, saj je pomembno v tem obdobju »ohraniti moč in stabilnost« Velike Britanije. Poudarila je, da bo izstop iz EU priložnost za okrepitev vezi med britanskimi narodi Anglije, Škotske, Walesa in Severne Irske.

Škoti so na referendumu septembra 2014 s 55 odstotki sicer zavrnili možnost samostojne Škotske.

Na referendumu o izstopu Velike Britanije iz EU lani poleti pa se je 62 odstotkov Škotov izreklo za obstanek v Uniji, medtem ko se je Velika Britanija z 52 odstotki odločila, da jo zapusti. Zaradi spremenjenih okoliščin zaradi brexita je zato Sturgeonova prepričana, da je treba Škote znova povprašati o stališču do razglasitve neodvisnosti.

Najnovejša anketa, ki jo je ScotCen objavil v začetku marca, kaže na visoko podporo neodvisnosti, ki pa še vedno ni večinska. Neodvisnost je podprlo 46 odstotkov vprašanih, kar je sicer največ, odkar od leta 1999 izvajajo to redno letno raziskavo, še dodaja STA.