Skupaj proti sovražnemu govoru na spletu

Dogovor Evropske komisije in velikih IT-podjetij proti sovražnemu govoru na spletu.

Objavljeno
31. maj 2016 17.35
mdr*tipkovnica
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Bruselj − Evropska komisija je danes z velikimi informacijskotehnološkimi podjetji dosegla dogovor o učinkovitem in hitrem boju proti sovražnemu govoru na spletu. S Facebookom, Twitterjem, YouTubom in Microsoftom je podpisala kodeks ravnanja, ki vsebuje številne zaveze za zajezitev širjenja nezakonitega sovražnega govora, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kot so sporočili iz Bruslja, bodo v skladu z dogovorom omenjena podjetja zagotovila redno pregledovanje večine objav ter po potrebi odstranila nezakoniti sovražni govor ali onemogočila dostop do takšnih vsebin.

Prav tako bodo okrepila partnerstva z organizacijami civilne družbe za lažje odkrivanje vsebin, ki spodbujajo nasilje ali sovražno ravnanje. Podpisniki kodeksa si bodo še naprej prizadevali za oblikovanje učinkovitih vsebin s protiteroristično propagando, novih zamisli in pobud ter podpirali izobraževalne programe za spodbujanje kritičnega mišljenja.

Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova je ob podpisu dejala, da so nedavni teroristični napadi spomnili, da se je treba nujno lotiti nezakonitega sovražnega govora na spletu. »Družbeni mediji so na žalost eno od sredstev, ki jih uporabljajo teroristične skupine za radikalizacijo mladih ter rasisti za širjenje nasilja in sovraštva,« je opozorila.

Ta dogovor je po njenih besedah pomemben korak, ki bo zagotovil, da bo internet ostal prostor svobodnega in demokratičnega izražanja, kjer bodo spoštovani evropske vrednote in zakoni.