Razdvojena Španija praznuje državni praznik

V Madridu poteka vojaška parada, na ulicah Barcelone pa so se zbrali podporniki španske enotnosti.

Objavljeno
12. oktober 2017 14.40
SPAIN-POLITICS/CATALONIA-PARADE
Ka. M., STA
Ka. M., STA

Madrid − Španija 12. oktobra, na dan, ko je Krištof Kolumb leta 1492 priplul v Ameriko, praznuje narodni praznik, ki ga bo po ustaljeni praksi zaznamovala vojaška parada v Madridu. Letos se je bosta udeležila tako premier Mariano Rajoy kot kralj Filip VI.

Na ulicah Madrida je danes pričakovati številne podpornike španske nacionalne enotnosti, zagovorniki enovite Španije pa se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zbirajo tudi v središču Barcelone. Shod poteka pod okriljem slogana »Katalonija da, Španija tudi«, iz množice pa so se slišali tudi vzkliki, kot sta »Živela Španija!« in »Puigdemont v zapor!«, poroča katalonski časopis La Vanguardia.

Današnjega shoda v Barceloni so se udeležili predvsem skrajni desničarji, ki nasprotujejo katalonski neodvisnosti. Foto: Ivan Alvarado/Reuters

Letošnje praznovanje španskega nacionalnega praznika tako poteka v ozračju velike negotovosti, piše časnik El Mundo, ki opozarja, da je država pred največjim izzivom v zadnjih štirih desetletjih.

Madrid postavlja ultimate, Barcelona si želi dialoga

Kot smo že pisali, je v sredo španski premier Rajoy od katalonskega predsednika vlade Carlesa Puigdemonta zahteval, da mu v petih dneh, torej do ponedeljka, pojasni, ali je bila v torek na zasedanju regionalnega parlamenta uradno razglašena neodvisnost Katalonije. Po tem bo imela katalonska vlada tri dni časa, da ustavi morebitni proces osamosvajanja oziroma v jeziku Madrida – imela bo čas, da se vrne v okvire, ki jih predpostavlja španska ustava.

Slogan »Katalonija vedno Španija« v Madridu. Foto: Paul White/AP

Iz Madrida namreč še vedno prihajajo grožnje o uveljavitvi 155. člena španske ustave, ki dopušča (začasno) odvzetje avtonomije avtonomni skupnosti, ki krši ustavo. Aktivacijo ukrepov, ki jih predvideva omenjeni člen, mora z absolutno večino potrditi španski senat, kjer ima večino Ljudska stranka španskega premiera Rajoya.

Španska vlada je takšen ultimat postavila po torkovem nagovoru Puigdemonta v katalonskem regionalnem parlamentu, ko je napovedal odložitev uveljavitve neodvisnosti z namenom, da bi rešitev katalonskega vprašanja našli v dialogu z Madridom.

Strmoglavilo vojaško letalo

Iz Španije prihaja tudi vest o strmoglavljenju vojaškega letala, ki je sodelovalo na paradi. Letalo je strmoglavilo v bližini vojaškega oporišča Albacete, kakih 300 kilometrov jugovzhodno od prestolnice. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP pa je življenje izgubila ena oseba, in sicer pilot. Zakaj je letalo strmoglavilo, še ni znano.

Letalo neposredno po strmoglavljenju. Foto: Reuters