Puigdemont vztraja pri neodvisnosti

Potem ko je španska vlada prevzela oblast v Kataloniji, katalonski premier Katalonce poziva k mirnemu uporu.

Objavljeno
28. oktober 2017 11.44
SPAIN-CATALONIA-POLITICS-INDEPENDENCE
A. S. H., STA
A. S. H., STA

Madrid/Barcelon - Španska vlada je z odlokom, objavljenim v španskem uradnem listu danes zjutraj, Kataloniji uradno začasno odvzela avtonomijo ter prevzela naloge in pristojnosti katalonske regionalne vlade. Večino nalog in pristojnosti predsednika in podpredsednika Katalonije je prevzela namestnica španskega premierja Soraya Saenz de Santamaria.

Naloge katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in podpredsednika Oriola Junquerasa je očitno prevzela Saenz de Santamaria, medtem ko so preostali ministri vlade premierja Mariana Rajoya prevzeli naloge in pristojnosti tistih katalonskih ministrstev, ki se vsebinsko prekrivajo z njihovimi resorji.

Puigdemont in vsi člani njegove vlade so bili obenem odstavljeni s svojih položajev, vsebino uradnega lista povzemata španski El Pais in britanski BBC, nemška tiskovna agencija dpa pa dodaja še, da je bilo skupno odstavljenih kar 150 sodelavcev katalonske vlade.

Puigdemont vztraja pri neodvisnosti. Foto: AP

A katalonski predsednik Carles Puigdemont tudi po odstavitvi s strani Madrida vztraja pri neodvisni Kataloniji. V v naprej posneti izjavi je Katalonce danes pozval k »demokratičnemu nasprotovanju« uvedbi neposrednega nadzora s strani Madrida ter se zavezal, da si bo še naprej prizadeval za »svobodno državo«.

Saenz de Santamaria naj bi se menda še danes sestala z državnimi sekretarji, ki naj bi po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejansko vodili posle katalonskih regionalnih ministrstev.


Pristojnosti katalonskega predsednika so od zdaj naprej v rokah namestnice španskega premierja, Soraye Saenz de Santamaria Foto: Reuters

Predčasne regionalne volitve bodo 21. decembra

V spletni izdaji uradnega lista sta poleg tega objavljena razpustitev katalonskega parlamenta in razpis predčasnih regionalnih volitev 21. decembra. Zapisane so že tudi prve podrobnosti glede izvedbe volitev, med drugim to, da bodo imele stranke za volilni boj na voljo 15 dni, saj se bo ta uradno začel 5. decembra.

Kot piše El Pais, zaenkrat ni jasno, ali nameravajo katalonske stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, sodelovati na teh volitvah. Javnomnenjske ankete sicer že ves čas kažejo na razdeljenost Kataloncev, saj jih približno polovica podpira neodvisnost, približno polovica pa ne. Tako tudi nove volitve, podobno kot prejšnje, verjetno ne bodo prinesle bistvenih sprememb.Španska vlada vrhu katalonske policije odvzela pooblastila. Foto: Reuters

Španska vlada vrhu katalonske policije odvzela pooblastila

V uradnem listu je bila objavljena tudi odločitev ministra Zoide, da v skladu s 155. členom španske ustave odstavi Josepa Lluisa Trapera z mesta načelnika katalonske regionalne policije Mossos d'Esquadra. Odstavil je tudi generalnega direktorja Pereja Solerja. Slednji naj bi po poročanju španskega časnika El Mundo že mirno izpraznil svoje delovno mesto.

V luči strahov, kako se utegne 17.000 katalonskih policistov, ki so razdeljeni glede podpore oz. nasprotovanja neodvisnosti, odzvati na ukrepe Madrida, naj bi sicer vrh Mossosa po poročanju agencije Reuters izdal interno sporočilo, v kateri policiste poziva, naj ravnajo nevtralno in se ne postavljajo na nobeno stran.

Proti Traperu so španski organi že pred časom sprožili preiskavo zaradi upora, potem ko »njegove« enote španski civilni gardi in nacionalni policiji niso pomagale v posredovanju pred in na dan referenduma o neodvisnosti 1. oktobra.

Kot spominja španski portal The Spain Report, je Trapero dva dni pred referendumom svojim možem naročil, naj pri nadzoru volišč ne uporabijo sile. Na dan referenduma pripadniki katalonske policije niso ukrepali, vsaj v enem primeru pa so zagovornikom neodvisnosti celo pomagali odnesti volilno skrinjico. Poleg tega niso sodelovali pri zapiranju volišč, še navaja portal.

Zaprepadeni nekdanji policisti

Španska policija in civilna garda sta sicer 1. oktobra skušali glasovanje preprečiti z nasiljem, pri čemer so uporabili tudi gumijaste naboje. Poškodbe je utrpelo več kot 800 ljudi.

Zveza policijskih veteranskih društev Sever je v zvezi s tem v petek sporočila, da so bili »presenečeni in pretreseni ob gledanju posnetkov, ko je španska oblast s pomočjo policije ne le preprečevala izvajanje referenduma v Kataloniji, temveč je dopustila izvajanje nasilja nad mirnimi udeleženci referenduma«.

»Takšno ravnanje v nobenem primeru ni bilo profesionalno izvajanje pooblastil policije, zato policijski vojni veterani takšno uporabo prisilnih sredstev štejemo za zlorabo in hud poseg v človekove pravice in temeljne svoboščine. In prav je, da se takemu ravnanju španske policije ni pridružila katalonska policija pod vodstvom Josepa Lluisa Trapera,« so poudarili.

Policije demokratičnih držav se nikoli ne smejo spozabiti in »dvigniti roke« nad svoje državljane, ko na miren in organiziran način izražajo svoje mnenje, so še sporočili.

Množični protesti in praznovanja

Burnemu političnemu dogajanju v petek so sicer sledili množični protesti in praznovanja zagovornikov neodvisnosti v več katalonskih mestih, ki so se zavlekli pozno v noč, še piše BBC. Udeležilo se jih je na tisoče ljudi. V več katalonskih mestih so na mestni hišah namesto španskih razobesili katalonske zastave. Za danes opoldne so medtem v Madridu napovedani veliki protesti »za enotnost Španije in ustavo«, medtem ko naj bi se zagovorniki enotne Španije v Barceloni zbrali v nedeljo.Foto: Yves Herman/Reuters

Po poročanju dpa se je največ ljudi, kakih 15.000, sinoči zbralo na shodu za neodvisnost pred poslopjem regionalnega parlamenta v Kataloniji. Na manjših protestih skrajno desnih skupin, ki nasprotujejo neodvisnosti, pa je prišlo do izgredov, med drugim do razbijanja oken na zgradbi radia Catalunya. Izgredniki so tudi napadli nekaj mimoidočih in jih lažje poškodovali.

Ta konec tedna bo pomembno predvsem to, ali bo katalonska vlada sama odstopila in pa v kolikšni meri bodo zagovorniki neodvisnosti uresničili svoje napovedi o množični državljanski nepokorščini.

Kaj bodo storili člani katalonske vlade?

Zdaj se postavlja predvsem vprašanje, ali bodo člani katalonske vlade spoštovali odlok Madrida in prostovoljno zapustili svoje položaje. Po pisanju katalonske Vanguardie naj bi imeli na voljo tudi še pravne poti, da se uprejo odstavitvi. Kot navaja dpa, so se vodilni predstavniki katalonske vlade danes zavili v molk in se še niso odzvali na odvzem avtonomije.

Katalonski uradniki naj bi medtem prejeli navodila, kako naj se mirno uprejo ukrepom Madrida, vendar pa ni znano, ali bodo to tudi storili. Zagovorniki neodvisnosti so k državljanski nepokorščini pozvali tudi druge Katalonce.

Rajoyeva vlada je sicer sporočila, da se ne bo odzvala nasilno. Ob tem ni znano, kaj bodo storili, če uslužbenci katalonske vlade ne bodo želeli prostovoljno zapustiti svojih položajev. Prav tako ni znano, kako bosta ravnali španska in katalonska policija.

Del katalonske policije Mossos d'Esquadra, ki podpira neodvisnost, je medtem zagotovil, da ne bodo sodelovali pri menjavi aktualnih katalonskih ministrov in uslužbencev. 17.000 pripadnikov Mossosa je sicer razdeljenih na tiste, ki podpirajo neodvisnost, in tiste, ki želijo ostati del Španije.

V Madridu so za danes napovedani tudi protesti proti neodvisnosti Katalonije, v nedeljo pa naj bi ti potekali še v Barceloni.

V Madridu protest za enostnost Španije

V Madridu se je na protestu za enotno Španijo in spoštovanje španske ustave danes zbralo na tisoče ljudi, poroča španski časnik El Pais. Katalonski predsednik Carles Puigdemont, ki se še ni odzval na današnji prevzem oblasti v Kataloniji s strani Madrida, je medtem napovedal izjavo za 14.30.

Kot piše El Pais, se je na napovedanem protestu proti neodvisnosti Katalonije na madridskem trgu Plaza de Colon zbralo na tisoče ljudi. Na trgu po poročanju nemške tiskovne agencije dpa plapolajo španske zastave, ljudje pa so vzklikali "Živela Španija", in tudi "Živela Katalonija". Protest se je sicer uradno začel opoldne, a mnogi ljudje naj bi po poročanju dpa zanj izvedeli šele danes, tako da na trg še prihajajo nove množice ljudi.