Španski premier Rajoy računa na zaveznike

Skorajšnje regionalne volitve v Kataloniji naj bi prinesle odgovor na vprašanje, ali naj ta avtonomna skupnost postane neodvisna država

Objavljeno
02. september 2015 19.57
SPAIN-CORRUPTION-COURT/
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Mimi Podkrižnik, zunanja politika

Madrid − Bliže ko je 27. september, višja je temperatura v Španiji. Skorajšnje regionalne volitve v Kataloniji naj bi prinesle odgovor na vprašanje, ali naj ta avtonomna skupnost postane neodvisna država. Kakor se je odločil predsednik vlade v Barceloni Artur Mas – oziroma koalicija proindependističnih strank in civilnih gibanj –, bodo volitve »plebiscit« o neodvisnosti.

Če bodo zagovorniki neodvisnosti dobili zadostno podporo katalonskih volivcev, naj bi – kljub nasprotovanju Madrida in njegovemu sklicevanju na ustavo – kmalu zatem enostransko razglasili odcepitev Katalonije od Španije.

Podobna stališča

Tujina je o dogajanju v Kataloniji dolgo molčala – molk je, kakor je pred časom poudaril predsednik Artur Mas, mogoče razumeti kot dobro znamenje nevtralnosti –, tik pred zdajci pa je morda pričakovati, da bo tudi najpomembnejša evropska politika začela izražati svoje mnenje. V torek sta pred novinarje v Berlinu stopila nemška kanclerka Angela Merkel in španski predsednik vlade Mariano Rajoy, nemška voditeljica nekako s pozivom katalonski vladi in predsedniku Masu, da je treba spoštovati evropske dogovore o teritorialni suverenosti. Nujno je zagotavljanje »suverenosti in integritete vsake države«. »Nacionalno zakonodajo je treba spoštovati« in pri tem se njeno »stališče ne razlikuje od pogleda premiera Rajoya«.

Predsednik konservativne španske vlade Mariano Rajoy, ki bo v petek v Londonu pri premieru Davidu Cameronu, išče po pisanju El Paísa podporo pri evropskih zaveznikih, da bi se postavili proti Masovim načrtom o katalonski samostojnosti. Če mu bo uspelo, bi lahko tudi splošne parlamentarne volitve, ki bodo v Španiji konec leta, dobil s predvolilno hvalo, da je zgodovinsko zaščitil enotno Španijo.