Špansko ustavno sodišče: katalonski zakon o referendumu neustaven

»Pravica do samoodločbe ne obstaja za nobenega od narodov Španije,« so odločili sodniki.

Objavljeno
17. oktober 2017 20.30
Spain Catalonia
L. Z., STA
L. Z., STA
Madrid - Špansko ustavno sodišče je danes presodilo, da je bil zakon o referendumu, ki ga je katalonski parlament sprejel za izvedbo spornega glasovanja o neodvisnosti Katalonije 1. oktobra, neustaven. 

Ne priznavajo enostranske odločitve

»Pravica do samoodločbe ne obstaja za nobenega od narodov Španije,« so odločili sodniki in dodali, da španska ustava ne priznava pravice do spodbujanja in sprejemanja enostranske odločitve o odcepitvi. Sodišče je 7. septembra začasno ustavilo izvajanje zakona, ki ga je katalonski parlament sprejel dan prej, medtem ko so sodniki proučevali pritožbo, ki jo je proti zakonu vložila španska vlada.

Katalonske oblasti so kljub odločitvi ustavnega sodišča in opozorilom iz Madrida, da bo glasovanje nezakonito, izvedle referendum, na katerem je nato večina glasovala za neodvisnost Katalonije.

Španska sodišča od leta 2014 sistematično zavračajo odločitve katalonske vlade in tamkajšnjega parlamenta glede referenduma o neodvisnosti.

Puigdemont ima čas do četrtka

Vlada v Madridu je dala predsedniku katalonske vlade Carlesu Puigdemontu čas do četrtka, da pojasni, ali je minuli teden na zasedanju parlamenta razglasil neodvisnost Katalonije. Puigdemont v ponedeljek ni ponudil jasnega odgovora, ki ga je zahteval Madrid, in je namesto tega znova pozval k pogovorom s španskim premierjem Marianom Rajoyem.

Protesti po priporu voditeljev katalonskih civilnih združenj

Katalonci so spet na ulicah. Špansko sodišče je namreč včeraj zvečer odredilo pripor za voditelja dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije - Jordija Cuixarta iz združenja Omnium Cultural in vodjo Katalonske narodne skupščine (ANC) Jordija Sancheza -, kar je sprožilo nove proteste na ulicah Barcelone.Jordi Cuixart napoveduje, da bo njegova organizacija zdaj delovala v podzemlju in miroljubno. Foto: Paul White/AP

Pred poslopjem katalonske regionalne vlade se je zbralo več sto podpornikov katalonske samostojnosti, ob tem pa prepevali deželno himno in nosili napise Svobodo za politične zapornike. Po družbenih omrežij so se kmalu razširili tudi pozivi k novim demonstracijam, ki naj bi jih danes pripravili po vsej Kataloniji in zunaj nje, med drugim tudi v Londonu.

Cuixart je še pred priporom posnel videoposlanico, ki naj bi jo objavili samo v primeru njegovega zaprtja. »Če gledate ta posnetek, je to zato, kar se je država odločila, da mi zanika mojo svobodo,« v poslanici nagovarja Cuixart in napoveduje, da bo njegova organizacija zdaj delovala v podzemlju in miroljubno.