Stroge kazni za socialna omrežja v Nemčiji

Obetajo se milijonske kazni, če nelegalne oziroma sporne vsebine ne bodo odstranjene pravočasno.
Objavljeno
30. junij 2017 15.15
Ka. M.
Ka. M.

Berlin − Nemški bundestag je potrdil zakon, ki predvideva milijonske kazni za socialna omrežja, če ta »očitno nelegalnih« vsebin ne bodo pravočasno odstranila, poroča BBC. Novi zakon zadeva vsa socialna omrežja, ki imajo v Nemčiji več kot dva milijona uporabnikov.

Socialna omrežja, med njimi tudi facebook in youtube, bodo objave, ki vsebujejo sovražni govor ali druge nelegalne vsebine, morala odstraniti v 24 urah. Za odstranitev spornih vsebin, ki ne bodo očitno neskladne z zakonodajo, pa bodo imela omrežja na voljo sedem dni.

Zagrožene kazni v primeru, da socialno omrežje sporne vsebine ne bo odstranilo v predvidenem roku, se bodo gibale od pet pa vse do 50 milijonov evrov.

Zakon, ki velja za enega najstrožjih te vrste na svetu, bo začel veljati oktobra, po septembrskih zveznih parlamentarnih volitvah. Sprejet je bil po večmesečni debati, ki jo je sprožilo več odmevnih primerov sovražnega govora in lažnih novic, ki so se širile po spletu.

Bo kršena svoboda govora?

Iz Facebooka so se na sprejetje zakona odzvali z besedami, da tudi sami podpirajo boj proti sovražnemu govoru, obenem pa so izrazili dvom o učinkovitosti novega zakona. Prepričani so, da je edini recept za uspešen boj proti sovražnemu govoru združitev moči predstavnikov oblasti, civilne družbe in podjetij.

Tudi sicer je bil novi zakon, ki so ga poslanci potrdili zadnji dan pred parlamentarnimi počitnicami, predmet kritik človekoljubnih organizacij in predstavnikov podjetij. Prepričani so, da bodo moderatorji socialnih omrežij zaradi prekratkih rokov za odstranitev nelegalnih oziroma spornih vsebin pod pretvezo izogibanja kaznim brisali vse dvomljive objave. To pa utegne pripeljati do neutemeljene cenzure.

Mnenju človekoljubnih organizacij, da novi zakon utegne rezultirati v omejevanju svobode govora, pritrjuje tudi posebni poročevalec visokemu komisarju ZN za človekove pravice David Kaye. Poudarja nujnost umeščanja objav v kontekst, saj da je to edini način za ugotavljanje potencialne spornosti vsebin, za kar pa po njegovem mnenju socialna omrežja niso pristojna.

Nasprotno pa je pravosodni minister Heiko Maas prepričan, da je stroga zakonodaja edini način za to, da se k spoštovanju pravil prisili omrežja, kot je facebook, ki ima v Nemčiji približno 30 milijonov uporabnikov. Maas meni, da je treba sovražni govor čim prej zajeziti, saj je njegova prisotnost na spletu v zadnjih letih porasla za skoraj 300 odstotkov.

Facebook je pred kratkim sporočil, da bo skorajda podvojil ekipo zaposlenih, ki vsak teden pregleda več milijonov pritožb uporabnikov. Ekipi 4500 uslužbencev se bo pridružilo 3000 novih.

Poleg uslužbencev socialnih omrežij v Nemčiji za regulacijo spletnih vsebin skrbijo tudi tri neodvisne in prostovoljne organizacije.