Švicarji proti hitremu zapiranju jedrskih elektrarn

Na današnjem referendumu so Švicarji glasovali proti hitrejšemu zapiranju jedrskih elektrarn.

Objavljeno
27. november 2016 10.37
SWISS-NUCLEARPOWER
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin - Po nesreči v japonski jedrski elektrarni Fukušima so se skupaj z Nemci tudi Švicarji odločili za postopno zaprtje svojih jedrskih elektrarn, a zadnji niso določili rokov - in jih ne bodo niti v prihodnosti.

Po prvih izračunih nedeljskega referenduma so se državljani odločili proti hitrejšemu obračunu z njimi, ki bi že prihodnje leto prinesel zaprtje dveh reaktorjev.

Pet švicarskih jedrskih elektrarn skrbi za tretjino električne energije v državi, a so pobudniki referenduma opozarjali, da je ena ta čas zaprta zaradi popravil, druga pa deluje le z omejeno zmogljivostjo, tako da je mogoče preživeti tudi brez njih.

Zeleni, ki so z zbiranjem podpisov spodbudili referendum, tudi verjamejo, da bi obračun z jedrsko še pospešil iskanje obnovljivih virov. »Brez limita bo treba čakati na okvare ali incidente, da bi lahko zaprli jedrske elektrarne,« je tiskovni agenciji AFP povedal predstavnik za tisk pobude Mathias Schlegel.

Švicarska vlada ni soglašala in je opozarjala, da morebitnega izpada električne energije ne bi mogli dovolj hitro nadomestiti z obnovljivimi viri, predstavniki energetskih koncernov pa so opozarjali na visoke stroške ob morebitnem predčasnem zaprtju. 55 odstotkov udeležencev referenduma jim je verjelo in nasprotovalo 45-letni časovni omejitvi za jedrske elektrarne.

Nemčija se je, nasprotno, odločila za zaprtje jedrskih elektrarn do leta 2022, a bo nedeljski švicarski referendum vplival tudi na sosednjo državo: najstarejši švicarski reaktorji ležijo tik ob meji z nemško deželo Baden-Württemberg.