Turški predsednik ob robu hamburškega vrha G20 ne bo smel pred svoje privržence

Razlogi za to, da Erdoğan ne bo nastopil pred svojimi privrženci v Hamburgu, niso le tehnični, temveč tudi politični.

Objavljeno
29. junij 2017 16.25
G20-GERMANY
B. K.
B. K.

Berlin − Nemška vlada turškemu predsedniku Erdoğanu ne bo dovolila nastopa pred svojimi privrženci ob robu bližnjega vrha razvitih in razvijajočih se držav G20 v Hamburgu. »Turčiji sporočamo naše prepričanje, da takšen nastop v Nemčiji ni mogoč,« je med svojim obiskom v Moskvi povedal zunanji minister Sigmar Gabriel.

Ob robu vrha G20 ne bo dovolj policijskih sil za zagotovitev varnosti, takšen nastop pa ne sodi niti v »politično krajino«, je mnenje vse nemške vlade navedel vodja diplomacije. »Takšni nastopi zdaj niso smiselni,« je ocenil.

Odločitev dokazuje vse večje nemško nezadovoljstvo s turškim predsednikom kljub njegovi pomoči pri obvladovanju begunske krize. Recep Tayyip Erdoğan je razburjal tudi z nekaterimi preteklimi nastopi v Nemčiji, kjer živijo milijoni ljudi turškega rodu, a je položaj po ponesrečenem poskusu državnega udara še veliko bolj napet. Turški predsednik svoje resnične ali namišljene sovražnike vidi tudi v Nemčiji, v tej državi pa že podeljujejo azil vojakom in častnikom pri vojaški zvezi Nato, ki so po tem dogodku ostali v njej.

Vlada v Berlinu noče tvegati niti morebitnih spopadov med Erdoğanovimi privrženci in nasprotniki ali pa izgredov predsednikovih varnostnikov, kar se je že zgodilo v ZDA.