Tusk: Ne tvegajte svojega življenja in denarja. Vse je zaman

Grčijo je danes v okviru turneje po državah ob balkanski poti obiskal predsednik evropskega sveta Donald Tusk.

Objavljeno
03. marec 2016 12.12
GREECE-EUROPE-MIGRANTS
Mo. B., Ma. Ja.
Mo. B., Ma. Ja.

Atene – V okviru turneje po državah ob tako imenovani balkanski begunski poti se je predsednik evropskega sveta Donald Tusk danes ustavil v Grčiji. Po pogovorih z grškim premierom Aleksisom Ciprasom je na tiskovni konferenci vse ekonomske migrante pozval, naj ne prihajajo v Evropo. V Grčiji se medtem povečuje število beguncev in migrantov, ki so zaradi zaprtih meja obtičali v državi. Atene zdaj iščejo nove nastanitvene možnosti.

»Hotel bi pozvati vse potencialne nezakonite ekonomske migrante, od koderkoli že: Ne prihajajte v Evropo. Ne verjemite trgovcem z ljudmi. Ne tvegajte življenja in denarja. Vse je zaman,« je pozval Tusk.

Cipras se je pri tem zavzel za sankcije proti državam EU, ki spodkopavajo skupne odločitve Unije. »Grčija bo zahtevala ..., da se uvedejo sankcije proti tistim, ki ne spoštujejo (dogovorov o evropski solidarnosti),« je po navedbah STA dejal grški premier. »Kar je bilo dogovorjeno, je treba spoštovati,« je dodal.

Donald Tusk in Aleksis Cipras. Foto: Panayotis Tzamoros/AFP

Tusk, ki je v okviru turneje obiskal tudi Slovenijo, bo odpotoval še v Turčijo, kjer se bo danes sestal s premierom Ahmetom Davutoğlujem. Njegova turneja je del priprav na ponedeljkov vrh EU-Turčija, na katerem bodo iskali odgovore na begunsko vprašanje. A je Ankara danes sporočila, da vrh ne bi smel biti namenjen le vprašanju migracij, ampak tudi odnosu med Turčijo in EU. »[Vrh] bi moral biti drugačen, obravnavati bi morali vse vidike turško-evropskih odnosov,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal neimenovani turški vir.

Tusk je med obiskom v Avstriji v torek poudaril, da dogovor s Turčijo nima alternative. Grčija medtem ostaja glavna vstopna točka za tisoče beguncev in migrantov, ki hočejo v EU. A je z zapiranjem meja na balkanski poti tam v zadnjih dneh obtičalo več tisoč ljudi.

Po navedbah grške policije je Makedonija od torka čez mejo spustila le okoli 500 sirskih in iraških beguncev. V vasi Idomeni po ocenah EU zdaj na prestop meje še vedno čaka več kot 12.000 ljudi. Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, ki jo povzema STA, je v makedonskem kraju Tabanovce danes še okoli tisoč ljudi, večinoma gre za begunce iz Afganistana. V Preševu na vrnitev v Makedonijo od ponedeljka čaka okoli 600 beguncev, ki jih je Hrvaška vrnila v Srbijo, danes pa pričakujejo še 400 novih beguncev.

Skupina beguncev je sicer danes zaradi protesta proti prepočasnemu vstopu v Makedonijo v bližini Idomenija blokirala mednarodno železniško progo. Begunci so se ulegli na tire, zaradi česar so morali zaustaviti tovorni vlak, ki je bil na poti iz Makedonije v Grčijo.

Avstrija poziva Grčijo, naj prišlekov ne pošilja dalje

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je v današnjem pogovoru za Sueddeutsche Zeitung Grčijo pozval, naj preneha pošiljati ljudi na sever. »Tistim, ki uspe priti v Grčijo, jim ne bi smeli dovoliti nadaljevanja poti,« je povedal, pri tem pa dodal, da bi jih morali nastaniti v tako imenovanih žariščnih točkah.

Grčija je sicer zaprosila evropsko pomoči pri soočanju z begunsko krizo. Evropska komisija je včeraj odgovorila s predlogom o sprejetju posebnega instrumenta za pomoč članicam – letos naj bi za pomoč namenili 300 milijonov evrov, v prihodnjih dveh letih še po 200 milijonov. Prva v vrsti za pomoč bi bila Grčija.