V Andaluziji slavili socialisti, Podemos brez vidnega uspeha

Največji poraženec je Ljudska stranka, sicer vladajoča stranka na nacionalni ravni, ki jo vodi premier Mariano Rajoy.

Objavljeno
23. marec 2015 10.03
SPAIN-ELECTION/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Sevilla − Španski socialisti (PSOE) so na predčasnih regionalnih volitvah v Andaluziji, ki je z 8,4 milijona prebivalcev najštevilčnejša španska pokrajina, osvojili večino glasov. Volitve so veljale za pomemben preizkus priljubljenosti leve stranke Podemos, ki je usmerjena predvsem proti varčevalnim ukrepom, a pomembnejšega uspeha ni zabeležila, piše Slovenska tiskovna agencija.

Andaluzija sicer velja za trdnjavo PSOE in tudi v nedeljo je stranka prejela največ glasov. Osvojila je 47 poslanskih sedežev v regionalnem parlamentu s skupno 109 sedeži in s tem ponovila rezultat z zadnjih volitev pred tremi leti, piše STA. Največji poraženec je Ljudska stranka (PP), vladajoča stranka na nacionalni ravni, ki jo vodi premier Mariano Rajoy. Tudi oni so ponovili rezultat izpred treh let in osvojili 33 poslanskih mest.

Socialisti bodo tako še naprej vodili regionalno vlado v Andaluziji, ki jo sicer vodijo že 33 let. Vodili naj bi manjšinsko vlado, vendar pa bodo za to potrebovali podporo novink, strank Podemos ali Ciudadanos. Prva je prejela 15 poslanskih sedežev, druga pa devet, piše STA. Obe sta sicer pred volitvami sodelovanje z glavnima strankama zavračali.

Volitve v Andaluziji, kjer je vsak tretji prebivalec brezposeln, so bile velik preizkus pred parlamentarnimi volitvami na nacionalni ravni, ki bodo jeseni. Bile so tudi pomemben pokazatelj priljubljenosti Podemosa, sestrske stranke grške Sirize, ki pa vendarle ni prejela več kot 15 poslanskih sedežev. A v stranki niso razočarani in napovedujejo »pot naprej«, je po objavi rezultatov povedal vodja stranke Pablo Iglesias.

V stranki Ciudadanos, ki je nastala v Kataloniji kot liberalno združenje proti tamkajšnjemu separatizmu, pa menijo, da rezultati volitev v Andaluziji kažejo, da je v Španiji konec obdobja vladanja dveh strank, PP in PSOE. Vodja stranke Albert Rivera je sicer tudi po volitvah ponovil, da ne bodo sodelovali v regionalni vladi, saj da niso zmagali.

Španijo sicer letos čaka »super volilno leto«, dodaja STA. Maja bodo na vrsti regionalne volitve v večini preostalih pokrajin, na isti dan bodo po vsej državi potekale tudi lokalne volitve. Septembra se obetajo regionalne volitve v Kataloniji, veliki finale pa Španijo čaka jeseni s parlamentarnimi volitvami.