Množica v Barceloni za enotnost Španije

Madrid je formalno prevzel upravo, kaj se bo zgodilo, ni jasno.

Objavljeno
29. oktober 2017 10.22
SPAIN-POLITICS/CATALONIA
K. Š., D. V., STA
K. Š., D. V., STA

Večstotisočglava množica je danes na barcelonskih ulicah manifestirala za ohranitev enotnosti Španije, centralna oblast iz Madrida pa je konec tedna – vsaj formalno – prevzela nadzor v Kataloniji. Odstavljeni predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont ne priznava svoje razrešitve.

V katalonski prestolnici Barceloni se je zbralo več tisoč protestnikov proti neodvisnosti Katalonije. Po oceni organizatorjev, združenja Katalonska civilna družba (CSC), jih je najmanj 1,1 milijona, po oceni policije pa okoli 300.000. Številni vzklikajo »Viva Espana« - Naj živi Španija! Izražajo tudi jezo nad katalonskimi voditelji, ki so v petek razglasili neodvisnost te pokrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»V mojem mestu ne morem iz hiše s špansko zastavo,« je povedala razburjena študentka iz Girone, ki sicer velja za trdnjavo privržencev neodvisnosti Katalonije. »Zelo sem jezna zaradi tega, kar delajo z državo, ki so jo zgradili naši stari starši,« je dodala.

Strasti v Kataloniji so se sicer po petkovi razglasitvi neodvisnosti v katalonskem parlamentu in nato odpravi katalonske avtonomije s strani Madrida nevarno zaostrile.

V skladu s petkovo napovedjo španskega premierja Mariana Rajoya je njegova vlada včeraj zjutraj z odlokom, objavljenim v uradnem listu, Kataloniji v skladu s 155. členom ustave uradno začasno odvzela avtonomijo.

Regionalna vlada je bila odstavljena, njene naloge in pristojnosti je prevzel Madrid. Ta je obenem razpustil katalonski parlament in za 21. december razpisal nove volitve, pa tudi odstavil vrh regionalne policije in odredil zaprtje katalonskih diplomatskih predstavništev v tujini.

Puigdemont bo vztrajal pri neodvisnosti

Večino nalog in pristojnosti predsednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta in podpredsednika je prevzela Rajoyeva namestnica Soraya Saenz de Santamaria, medtem ko so preostali ministri prevzeli naloge tistih katalonskih ministrstev, ki se vsebinsko prekrivajo z njihovimi resorji. Dejansko naj bi sicer delo katalonskih ministrov prevzeli državni sekretarji, a več podrobnosti o tem še ni znanih.

Puigdemont je v soboto v izjavi, ki jo je predvajala katalonska javna televizija TV3, Katalonce pozval k mirnemu in demokratičnemu nasprotovanju ukrepom Madrida, ki jih je označil kot »naklepni napad na večinsko voljo Kataloncev.« Pri tem je bil jasen, da tudi po odstavitvi s strani Madrida vztraja pri neodvisni Kataloniji in bo deloval »za svobodno državo«.

Odstavljenih 150 sodelavcev katalonske vlade

V skladu z odlokom v uradnem listu je bilo sicer včeraj skupno odstavljenih kar 150 sodelavcev katalonske vlade, vprašanje pa je, ali bodo svoje položaje prostovoljno zapustili ali se bodo temu uprli ter tudi kaj bo v primeru slednjega storila Rajoyeva vlada.

Zagovorniki neodvisnosti so sicer katalonske uradnike in tudi druge Katalonce pozvali k državljanski nepokorščini in mirnem uporu, kaj točno naj bi to pomenilo, pa prav tako še ni jasno. Veliko vprašanje medtem tudi ostaja, kako bosta ob morebitni zaostritvi razmer ravnali španska in katalonska policija.