V drugi krog primarnih volitev francoske levice Valls in Hamon

Najvišje uvrščena kandidata oba pripadata vladajočim socialistom dosedanjega predsednika Francoisa Hollanda, ki se ne poteguje za nov mandat.

Objavljeno
22. januar 2017 16.40
FRANCE-ELECTION/PRIMARY
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Pariz - V drugi krog primarnih volitev za predsedniškega kandidata francoske levice se bosta najverjetneje uvrstila nekdanji minister za izobraževanje Benoit Hamon in nekdanji premier Manuel Valls. Hamon je osvojil 35,2 odstotka glasov, Valls pa 31,6, kažejo delni rezultati po več kot tretjini preštetih glasovnic, oddanih v današnjem prvem krogu.

Najvišje uvrščena kandidata oba pripadata vladajočim socialistom dosedanjega predsednika Francoisa Hollanda, ki se ne poteguje za nov mandat. 49-letni Hamon sicer pripada levemu krilu stranke, medtem ko je 54-letni Valls usmerjen bolj v desno.

Nekdanji gospodarski minister Arnaud Montebourg, ki je bil tudi eden od favoritov za uvrstitev v drugi krog, pa bo najverjetneje izpadel iz bitke za predsedniško nominacijo. Montebourg, ki je po porazu že podprl Hamona, je namreč glede na delne rezultate osvojil 18,7 odstotka glasov, poroča francoski portal L'Internaute.

Za njim so se razvrstili še nekdanji minister za izobraževanje Vincent Peillon, predsednik Ekološke stranke Francois de Rugy, vodja Radikalne stranke levice Sylvia Pinel in Jean Luc Bennahmias, ki vodi Demokratsko gibanje.

Prvega kroga primarnih volitev se je sicer udeležilo med ena in pol ter dva milijona volivcev.

Drugi krog strankarskih volitev bo čez teden dni, 29. januarja, a javnomnenjske raziskave že sedaj kažejo, da kandidatu levice ne bo uspelo iti dlje od prvega kroga predsedniških volitev 23. aprila.

Za majski drugi krog se bodo glede na ankete borili nekdanji konservativni premier Francois Fillon, vodja skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen in priljubljeni nekdanji socialistični gospodarski minister Emmanuel Macron.