Samomorilski napadalec je bil pripadnik Islamske države

Samomorilski napadalec je v Sultanahmetu ubil deset ljudi, 15 je ranjenih.
Objavljeno
12. januar 2016 11.17
TURKEY-WEATHER/
Mo. B.
Mo. B.

V istanbulski turistične četrti Sultanahmet je danes okoli 10.20 ure po lokalnem času nedaleč od znamenite Modre mošeje in Hagie Sofije odjeknila eksplozija, ki je po navedbah predstavnikov istanbulskih oblasti zahtevala deset smrtnih žrtev– umrlo je devet nemških državljanov in en perujski. Najmanj 15 ljudi je ranjenih, nekateri huje.

Turške oblasti so potrdile, da je samomorilski napadalec leta 1988 v Saudski Arabiji rojen Nabil Fadli, ki je pred kratkim iz Sirije prišel v Turčijo. Pripadal naj bi skrajni sunitski Islamski državi.

***

17.47: Na perujskem zunanjem ministrstvu so potrdili, da je bil v napadu ubit njihov državljan, še ena ženska je ranjena.

16.25: Namestnik turškega premiera Numan Kurtulmuş je potrdil, da je bil samomorilski napadalec Nabil Fadli pripadnik skrajne Islamske države. Iz Sirije je prišel v Turčijo pred kratkim. Po poročanju Guardiana ni bil za seznamu domnevnih teroristov, ki so pod budnim očesom turških varnostnih služb.

15.41: Današnje dogajanje v Istanbulu komentira naš novinar Boštjan Videmšek: »Turčija, ki je v sosednji Siriji dolgo časa igrala dvojno vlogo in precej prispevala h krepitvi skrajnih sil, se hitro pogreza v spiralo nasilja. Država, ki je bila dolga leta sinonim za stabilnost in vzor številnim državam na Bližnjem vzhodu, v Severni Afriki in v Srednji Aziji, zdaj doživlja usodo tistih, ki so jo občudovali. Skrajni čas je, da oblasti v Ankari premislijo v svoji politiki – tako notranji kot zunanji. Kmalu bo prepozno. Konflikt se namreč hitro širi. Predsednik Erdoğan je nekaj ur po napadu izjavil, da je Turčija najbolj zaželjena tarča vseh terorističnih skupin v regiji. »Turčija se bo proti vsem borila enako,« je dodal.

Današnji (samomorilski) napad na trgu Sultanahmet je imel tudi močno simbolno vrednost. Nihilistični napadalci so turškim oblastem sporočili, da lahko udarijo kjer koli in kadar koli, hkrati pa so napadli najbolj obljudeno turistično točko enega izmed najbolj obiskanih mest na svetu.«

15.39: Turška tiskovna agencija Doğan poroča, da napadalec ni sirskih korenin, ampak gre za Nabila Fadlıja, leta 1988 rojenega v Saudski Arabiji. Ta informacija ni uradno potrjena.

15.28: Po poročanju neimenovanega turškega uradnika, ki ga navaja ameriška tiskovna agencija AP, je vsaj devet od desetih smrtnih žrtev napada nemških državljanov.

15.10: Na napad se je odzvalo tudi slovensko zunanje ministrstvo, od koder so spročili, da odločno obsojajo napad. »Napadi, katerih cilj so civilni prebivalci, so strahopetna dejanja, ki so povsem nesprejemljiva. Izražamo globoko sožalje svojcem žrtev ter želimo hitro in uspešno okrevanje ranjenim.«

Ob tem so zapisali, da pozorno spremljajo razvoju dogodkov. Po dosedanjih informacijah pa med žrtvami in ranjenimi ni bilo slovenskih državljanov.

Svetujejo še: »Slovenskim državljanom, ki se trenutno nahajajo v Istanbulu, svetujemo, da upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov. Slovenskim državljanom predlagamo tudi redno spremljanje nasvetov ministrstva o varnosti potovanj

15.07: Vrstijo se obsodbe terorističnega napada v Istanbulu. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je sporočil, da za tovrstna dejanja ni opravičila. »Vse Natove zaveznice so združene v boju proti vsem oblikam terorizma.

Odzvali so se tudi v Evropski uniji. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in komisar za sosesko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn sta skupaj izrekla sožalje družinam žrtev. »Boj proti terorizmu je bil na vrhu EU-Turčija 29. novembra 2015 opredeljen kot prednostna naloga, zato moramo okrepiti prizadevanja v tej smeri ter v celoti upoštevati svoje obveznosti po mednarodnem pravu, vključno s človekovimi pravicami in humanitarnim pravom,« sta zapisala v skupni izjavi.

14.57: Turški premier Ahmet Davutoğlu je nemški kanclerki pritrdil, da so med žrtvami predvsem nemški državljani. Izrekel ji je sožalje in zatrdil, da skrbno vodijo preiskavo, z Berlinom pa nameravajo deliti vse potrebne informacije.

14.20: Nemška kanclerka Angela Merkel je zaskrbljena, da so med smrtnimi žrtvami tudi nemški državljani. »Mednarodni terorizem je pokazal svoj grd obraz. Nanj se moramo odločno odzvati,« je povedala.

Da so med ubitimi Nemci, se boji tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier: »Predvidevamo, da so bili med ranjenimi v tem terorističnem napadu Nemci. Ne moremo izključiti, da so bili tudi med smrtnimi žrtvami.«

14.15: Italijanske oblasti so po »bolečem« napadu izrazile podporo Turčiji. »Italija in Turčija sta se bolj kot kadarkoli prej pripravljene spoprijeti s terorizmom,« so sporočili iz zunanjega ministrstva.

13.47: Namestnik premier Numan Kurtulmuş je potrdil, da je šlo za samomorilski napad. Smrtonosno napravo je sprožil leta 1988 v Sirij rojeni napadalec.

13.24: Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so med smrtnimi žrtvami predvsem tujci.

11.00: Po poročanju Hürryeta v Turčiji za dogodek velja medijski mrk.

10.17: Turški premier Ahmet Davutoğlu je že sklical izredni sestanek, ki se ga bodo udeležili predstavniki varnostnih služb.

Foto: Osman Orsal/Reuters

***

Turčijo sta lani pretresla dva večja bombna napada. V mestu Suruç je v julijskem napadu, za katerim je stala skrajna Islamska država, umrlo več kot 30 ljudi. Več mesecev pozneje je odjeknilo še v Ankari, kjer sta samomorilska napadalca pred glavno železniško postajo ubila več kot sto mimoidočih. Tožilstvo je tudi ta napad pripisalo eni od vej IS.

V zadnjih mesecih je več manjših napadov v Istanbulu izvedla tudi skrajno leva Fronta za osvoboditev revolucionarnega ljudstva (DHKP-C). Stopnjuje se tudi nasilje med turškimi silami in prepovedano Kurdsko delavsko stranko PKK.