Protestniki pozvali k izpustitvi odstavljenih članov vlade

Špansko ustavno sodišče je danes uradno razveljavilo deklaracijo o samostojnosti Katalonije, ki jo je 27. oktobra sprejel katalonski parlament.
Objavljeno
08. november 2017 12.02
SPAIN-POLITICS/CATALONIA
Š. J., STA, Ma. F.
Š. J., STA, Ma. F.
Barcelona − V Kataloniji so danes v okviru splošne stavke, h kateri je pozval neodvisnosti naklonjeni sindikat, protestniki blokirali ceste in železniške tire. Skupine protestnikov so tudi pozivale k izpustitvi odstavljenih članov vlade in voditeljev družbenih gibanj, proti katerim poteka preiskava zaradi njihove vloge v prizadevanjih za neodvisnost.

Glede na navedbe lokalnega urada za promet so ljudje blokirali ceste na več kot 50 mestih v pokrajini, vključno z večjimi avtocestami, kot sta tista, ki povezuje Francijo s Katalonijo in nato s Španijo, in tista, ki povezuje Barcelono z Madridom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

K stavki je pozval neodvisnosti naklonjeni sindikat CSC, da bi protestiral proti negotovosti na področju delovnih mest in odloku osrednje vlade v Madridu, ki je zaradi napetega dogajanja podjetjem olajšal selitev sedeža iz Katalonije.


Foto: Josep Lago/AFP

Stavke ne podpirata osrednja španska sindikata CCOO in UGT, je pa menda prizadela tudi šole, saj v njej sodeluje sindikat uslužbencev katalonskega javnega šolstva.

V napetem obdobju, ko je Madrid prevzel neposredni nadzor nad Katalonijo, pa je današnja stavka tudi politično obarvana. Podpirata jo obe civilni združenji, ki si prizadevata za odcepitev, Katalonski narodni kongres (ANC) in Omnium Cultural. Obe terjata zlasti izpustitev svojih priprtih voditeljev Jordija Sancheza in Jordija Cuixarta.

Skupine protestnikov s transparenti in zastavami so zahtevale njuno osvoboditev na več mestih, kjer so tudi blokirali prometne povezave. Na železniški postaji v Gironi jih je, denimo, več sto podrlo policijsko barikado in na železniških tirih preprečilo nadaljnji promet.

V Barceloni je pozivu k stavki menda sledilo manj ljudi kot med splošno stavko 3. oktobra, ki je potekala v znamenje protesta po policijskem nasilju med glasovanjem o neodvisnosti. Odprte so tako trgovine kot kavarne, podzemna železnica pa obratuje v 85 odstotkih, še navaja AFP.


Foto: Albert Gea/Reuters

Špansko ustavno sodišče uradno razveljavilo deklaracijo o samostojnosti

Špansko ustavno sodišče je danes uradno razveljavilo deklaracijo o samostojnosti Katalonije, ki jo je 27. oktobra sprejel katalonski parlament. Odločitev ustavnega sodišča je bila pričakovana, saj je sodišče v začetku meseca že začasno razveljavilo omenjeno deklaracijo, na spletni strani poroča Reuters.

Španski zunanji minister Alfonso Dastis je medtem danes za BBC dejal, da v Španiji razmišljajo o ustavnih spremembah, ki bi v prihodnosti španskim regijam dovoljevale referendum o samostojnosti. Dodal je, da bi lahko pripravili vsedržavno glasovanje na to temo. Tako bi o morebitni samostojnosti regij odločali na referendumu na celotnem območju Španije.

Kot je še dejal Dastis, so v parlamentu ustanovili odbor, ki se bo ukvarjala z morebitnimi ustavnimi spremembami, s katerimi bi lahko bolje odgovorili na prizadevanja nekaterih Kataloncev.

»Priznavamo, da obstajajo politične razmere, ki jih je potrebno nasloviti, a v vsakem primeru je potrebno, da če bo odločitev sprejeta, bo to morala biti odločitev vseh Špancev,« je še dejal. Izrazil je tudi obžalovanje zaradi nasilja na referendumu o samostojnosti Katalonije minuli mesec, a hkrati ocenil, da ni prišlo do prekomerne uporabe sile, še poroča BBC.