V Kijevu aretirali nekdanjega gruzijskega predsednika Sakašvilija

Policisti in njegovi privrženci so se začeli prerivati. Poskušali so preprečiti pot vozilu, s katerim so ga odpeljali.
Objavljeno
05. december 2017 12.24
UKRAINE-SAAKASHVILI/
De. P., STA
De. P., STA
Kijev − Ukrajinske varnostne sile so danes v Kijevu aretirale nekdanjega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija, ostrega nasprotnika ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. Pred tem so v okviru kazenske preiskave izvedle racijo na njegovem domu. Očitajo mu »sodelovanje v kriminalni združbi«.

Vhod v stavbo, kjer prebiva Sakašvili, je zjutraj blokiralo več deset oboroženih policistov. Sakašvili se je zatekel na streho stavbe, od koder je nagovoril spodaj zbrane podpornike. Med drugim je menda celo grozil, da se bo ubil, poročanje lokalnih medijev povzema nemška tiskovna agencija DPA. Njegovi privrženci so nato poskušali preprečiti pot vozilu, s katerim so ga odpeljali.

Sakašvili, ki se je iz podpornika prozahodne vlade v Kijevu preobrazil v njenega nasprotnika, je septembra z množico podpornikov na silo vstopil iz Poljske v Ukrajino. Porošenko mu je pred tem julija odvzel ukrajinsko državljanstvo, ki ga je prejel leta 2015.

Takrat je bil namreč imenovan za guvernerja ukrajinske Odese, a je leto in pol pozneje odstopil in pri tem Porošenka obtoževal korupcije. Po vrnitvi v Ukrajino je 17. oktobra zbral več tisoč protestnikov, ki so na ulicah Kijeva od vlade zahtevali okrepljeno delovanje proti korupciji.

Nad Sakašvilijem visi tudi zahteva za izročitev Gruziji zaradi očitane zlorabe položaja. Potem ko je prejel ukrajinsko državljanstvo, so mu gruzijsko odvzeli, tako da je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP trenutno brez državljanstva.