V Stockholmu vozilo zapeljalo v množico

Tovornjak je zapeljal med pešce v nakupovalni ulici. Umrle so štiri osebe, petnajst je ranjenih. Premier: Šlo je za teroristični napad.

Objavljeno
07. april 2017 17.18
SWEDEN-TRUCK-CRASH
Mo. B., M. Č.
Mo. B., M. Č.

Središče švedskega glavnega mesta Stockholm je danes pretresel napad, kakršnim so bili v preteklih mesecih priča tudi v drugih evropskih mestih. V pešce na najbolj priljubljeni nakupovalni ulici Drottningatan je nekaj pred 15. uro po lokalnem času zapeljal modri tovornjak. Po podatkih policije so umrle štir osebe, petnajst je ranjenih, med njimi so tudi otroci.

Poročanje medijev, da so napadalca aretirali, so policisti kmalu zanikali. Pozno zvečer pa je predstavnik policije Lars Bystrom francoski tiskovni agenciji AFP povedal, da so v urah po napadu nadzirali več ljudi in v neki trgovini postali pozorni na osebo, ki se je nenavadno vedla, zato so jo aretirali. Oseba je ustrezala moškemu na danes objavljeni fotografiji varnostne kamere v bližini prizorišča napada.

Foto: švedska policija

Že kmalu po napadu je švedska obveščevalna služba potrdila, da dogodek obravnavajo kot napad, in ne nesrečo. To je kmalu potrdil tudi premier Stefan Löfven, ki je dejal, da vse kaže, da je šlo za teroristično dejanje. »Vlada je obveščena in si prizadeva, da bi kar najbolj pomagala pristojnim.«

Morilska pot tovornjaka se je končala v trgovskem centeru Åhlens city na ulici Drottningatan. V bližini naj bi odjeknili tudi streli, a policija navedbe medijev ni ne potrdila ne zanikala.

Švedski The Local poroča, da je tovornjak, s katerim je bil izveden napad, v lasti pivovarne Spendrups. Iz podjetja so potrdili, da so jim tovornjak nekaj ur prej ukradli.

Policija je območje, kjer vlada zmeda, zaprla za javnost, nad središčem Stockholma krožijo helikopterji. Mediji poročajo, da so po incidentu zaprli pomembne zgradbe v mestu - sedež vlade, parlament in kraljevo palačo. Javne zgradbe, kot so šole, so medtem odprli za tiste meščane, ki se zaradi gneče v prometu niso mogli vrniti domov.

Po napadu so sicer zaprli podzemno železnico, vse kinematografe in gledališča, železniška postaja pa je ponovno odprta. Vlaki v in iz mesta medtem ne bodo vozili do sobote zjutraj, je povedal tiskovni predstavnik javnega podjetja, ki upravlja železnice.

Švedska vlada je tudi vzpostavila krizni štab, sama vlada pa naj bi se danes sestala na izredni seji. Stopnje teroristične nevarnosti zaenkrat še niso povišali in ostaja od leta 2010 na tretji stopnji, kar pomeni povečano tveganje.

Varnost so okrepili tudi na sosednjem Norveškem, kjer bodo policisti v največjih mestih in na letališču v Oslu do nadaljnjega nosili orožje, kar sicer ni običajno, je policija sporočila prek Twitterja. Finska policija pa je okrepila patrulje v Helsinkih.

Anders WIKLUND/AFP Photo

Prihajati so začeli tudi prvi odzivi. Iz urada nemške kanclerke Angele Merkel so sporočili, da so z mislimi z žrtvami v Stockholmu, njihovimi svojci, reševalci in policisti. »Skupaj stojimo proti terorizmu.« Podobno so sporočili tudi iz slovenskega zunanjega ministrstva, kjer pozorno spremljajo razvoj dogodkov. Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je sporočil, da je napad na Švedsko napad na celotno EU.

Odzval se je tudi bivši predsednik Evropskega parlamenta in sedanji predsedniški kandidat nemških socialdemokratov Martin Schulz, ki je pretresent nad napadom. Poudaril je, da terorizem ne bo nikoli zmagal, je poročala dpa.

Londonski župan Sadiq Khan je medtem dejal, da »Londončani stojijo združeni s Stockholmom«. »Vemo, kako je trpeti zaradi brezčutnega in strahopetnega terorizma,« je dejal župan mesta, ki ga je 22. marca prizadel podoben teroristični napad.

Švedskemu kralju Carl XVI. je sočutje izrazil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. »V naši državi okrutnosti mednarodnega terorizma ne poznamo zgolj iz pripovedovanj,«, je zapisal v pismu kralju.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je izrazilo solidarnost z vsemi prizadetimi v napadu. Kot so objavili na Twitterju, pozorno spremljajo razmere v Stockholmu. Zaenkrat ni podatkov, da bi bili med žrtvami Slovenci, so pa v stalnem stiku s švedskimi oblastmi. Dodali so še, da lahko slovenski državljani, ki so v tem trenutku na Švedskem, pokličejo na dežurno številko +45 21351696.

Skrajneži so v več evropskih mestih vozila spremenili v hladnokrvno orožje:

22. marca 2017 je 52-letni britanski državljan, ki se je spreobrnil v islam, zapeljal v pešce na mostu blizu britanskega parlamenta in nato zabodel policista. Ubil je pet ljudi, zadnja žrtev je bila Romunka, ki je po nekaj dneh umrla v bolnišnici. Policija je napadalca ubila.

19. decembra 2016 je 24-letni tunizijski državljan ukradel tovornjak in zapeljal v obiskovalce božičnega sejma v Berlinu. Umrlo je 12 ljudi. Napadalca je nekaj dni pozneje v Milanu ubila italijanska policija.

14. julija 2016 je 31-letni Tunizijec s tovornjakov zapeljal v pešce na promenadi v Nici. Ubil je 86 ljudi. Policija ga je na kraju dogodka ubila.