Berlusconijev tovariš na vrhu evropskega parlamenta

Evropski poslanci so za novega predsednika Evropskega parlamenta v četrtem, zadnjem krogu nocoj izvolili Italijana Antonia Tajanija iz EPP.

Objavljeno
17. januar 2017 11.13
jsu*Guy Verhofstadt
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Celodnevna drama glede izvolitve novega predsednika evropskega parlamenta se je danes v 4. krogu glasovanja končala z zmago kandidata evropske ljudske stranke (EPP) Antonia Tajanija, ki je dobil 351 glasov. Njegovemu tekmecu iz socialističnih vrst (S&D) Gianniju Pittelli je uspelo zbrati 282 glasov.

***

14.25: V drugem krogu sta Tajani in Pittella dobila nekaj glasov več. Za Tajanija je glasovalo 287 poslancev in za Pittello 200. Izkupiček drugih kandidatk in kandidatov je bil: Forenza 42, Lambert 51, Rebega 45 in Stevens 66. Ker noben kandidat ni dobil absolutne večine oddanih glasov, bodo morali izpeljati še tretji krog. Če v njem ne bo preboja, se bosta v četrtem krogu pomerila dva kandidata z največ glasovi.

12.00: V drugem krogu bo odločilno, kako se bodo odločili v manjših skupinah. Po še neuradnih informacijah je v navezi z evropsko ljudsko stranko (EPP) in liberalci tudi skupina evropskih konservativcev in reformistov (ECR). Njihova kandidatka Helga Stevens je v 1. krogu dobila 77 glasov. Če Stevensova odstopi od kandidature, bi za Tajanijevo zmago lahko najbrž zadoščali že glasovi iz ECR. V kupčiji med Alde in EPP so neuradno igrale vlogo tudi različne kadrovske rešitve. Tako naj bi liberalci dobili vpliven položaj vodje konference predsednikov parlamentarnih odborov. Še več, eden od nezapisanih pogojev liberalcev je bil, da dobijo več kadrov na višjih položajih v evropski komisiji. Sodelovanje naveze EPP in Aldeja z ECR bi pomenilo opazen zasuk v desno. V ECR je med najmočnejšimi stranka vladajoča poljska stranka Pravo in pravičnost Jarosława Kaczyńskega.

Guy Verhofstadt. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

11:18: Verhofstadt bo podprl kandidata največje skupine, Evropske ljudske stranke (EPP) Antonia Tajanija, potem ko sta Alde in EPP dosegla dogovor o sodelovanju.

V njem skupini poudarjata, da potrebujemo močno EU, da je nacionalisti in populisti ne bodo uničili od znotraj in od zunaj, za kar si prizadevajo. Zato je potrebna proevropska koalicija, da bi se zoperstavili tem poskusom in zato so se EPP in liberalci odločili sodelovati in ponuditi skupno platformo kot začetek proevropskega sodelovanja. K temu so povabili še druge proevropske skupine.