Z avtomobilom zapeljal v sedež SPD v Berlinu

Storilec je osumljen poskusa požiga. V vozilu so namreč našli kanistre z bencinom in steklenice s tekočino za vžig.

Objavljeno
25. december 2017 14.59
GERMANY-ATTACK-SPD
De. P., STA
De. P., STA
Berlin – V sedež nemških socialdemokratov (SPD) v Berlinu je 58-letni moški v nedeljo zvečer namerno zapeljal s svojim avtomobilom. Utrpel je lažje poškodbe, policiji pa je povedal, da je hotel narediti samomor, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policija kljub temu ne izključuje možnosti, da gre za politično motivirano dejanje. Zaenkrat pa ni kazalcev, da bi bil moški skrajnež.

Po incidentu so osumljenca odpeljali v bolnišnico, policija pa ga preiskuje zaradi poskusa požiga, saj so v njegovem avtomobilu našli več kanistrov z bencinom in steklenic s tekočino za vžig.

Po navedbah policije je z avtomobilom prebil stekleno pročelje na vhodu v poslopje in nato obstal. V vozilu je izbruhnil ogenj, ki so ga takoj pogasile škropilnice v poslopju. Na fotografijah je videti ožgana mesta na avtomobilu in tudi stopljen del vrat.

Po navedbah policije je storilec z avtomobilom prebil stekleno pročelje na vhodu v poslopje in nato obstal. Foto: Paul Zinken/AP

Moški je v poslopje zapeljal malo pred polnočjo. Iz SPD so sporočili, da v poslopju razen nočnega čuvaja ni bilo nikogar in da ni bil nihče poškodovan. Vodja SPD Martin Schulz je na Twitterju danes izrazil zadovoljstvo, da nihče od kolegov ni bil poškodovan.

Osumljenec je policiji povedal, da je pred tem v nedeljo zvečer pred sedežem krščanskih demokratov (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel v Berlinu pustil torbo s plinskimi jeklenkami in vžigalniki. Tamkajšnji vratar je policijo obvestil, da se je neznana oseba potikala okoli poslopja okoli 22.50. Sedeža CDU in SPD sta sicer oddaljena okoli štiri kilometre, navaja dpa.

Iz SPD so sporočili, da v poslopju razen nočnega čuvaja ni bilo nikogar in da ni bil nihče poškodovan. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters

SPD je v dosedanji nemški vladi v koaliciji s konservativno unijo CDU/CSU. Po septembrskih volitvah bo stranka januarja 2018 začela uvodne pogovore o možnosti vnovičnega oblikovanja koalicijske vlade s CDU/CSU.