Zaradi nasilja v parlamentu bo sedel štiri leta

Med aprilskimi izgredi je makedonski protestnik poslanko Radmilo Sekerinsko povlekel za lase in vrgel na tla.

Objavljeno
12. oktober 2017 20.06
MACEDONIA-POLITICS/
L. Z., STA
L. Z., STA
Skopje - Privrženec makedonske stranke VMRO-DPMNE, ki je 27. aprila skupaj s somišljeniki vdrl v poslopje makedonskega parlamenta in je tedanjo socialdemokratsko poslanko, zdaj pa obrambno ministrico Radmilo Sekerinsko, povlekel za lase ter jo vrgel na tla, je bil danes obsojen na štiri leta zapora.

Makedonija je bila aprila, po decembrskih parlamentarnih volitvah, v globoki politični krizi. Danes obsojeni 65-letni Pance Angelov, privrženec takrat vladajoče konservativne stranke VMRO-DPMNE, je sodeloval v protestih, na katerih so zahtevali nove volitve in so nasprotovali načrtom tedaj opozicijskih socialdemokratov (SDSM), da skupaj s strankami albanske manjšine oblikujejo novo vlado.

Ko so poslanci SDSM in albanske manjšine 27. aprila v parlamentu oblikovali večino in za novega predsednika sobranja izvolili etničnega Albanca Talata Xhaferija, je kakih sto protestnikov prebilo policijsko zaporo in vdrlo v poslopje parlamenta ter napadlo poslance. Angelov se je spravil na tedanjo poslanko SDSM Sekerinsko, ki je zdaj obrambna ministrica.

Obtožen je bil povzročitve hujše telesne poškodbe in je na sodišču krivdo priznal. Ministrici se je tudi opravičil, a vseeno prejel strogo kazen. To je tudi prva zaporna kazen, izrečena v povezavi z aprilskimi izgredi, v katerih je bilo poškodovanih 100 ljudi, med njimi osem poslancev. Pred tem je bilo devet ljudi maja obsojenih na pogojne kazni.

Dober mesec dni kasneje je sobranje potrdilo novo vlado premierja Zorana Zaeva, vodje SDSM, ki je bil sicer prav tako ranjen ob vdoru v parlament.