Zaradi domnevnega posilstva med aretacijo tudi sinoči vrelo v predmestju Pariza

V predmestju Pariza je sinoči znova letelo kamenje, goreli so avtomobili. Razlog je domnevno policijsko nasilje.

Objavljeno
12. februar 2017 11.24
FRANCE-POLICE-RAPE
Mo. B., STA
Mo. B., STA

V predmestju Pariza so se v soboto zvečer nadaljevali protesti zaradi policijske obravnave temnopoltega mlajšega moškega, ki naj bi ga policisti med aretacijo posilili z gumijevko. Okoli 2000 protestnikov se je spopadlo s policisti in zažigalo tam parkirane avtomobile. Policija je posredovala tudi s solzivcem, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Protestniki so v Bobignyju severovzhodno od Pariza v prvi vrsti zahtevali »pravico za Thea«, 22-letnega temnopoltega mladinskega delavca, ki so ga morali po aretaciji 2. februarja operirati. Kot je povedal, ga je eden od policistov, ki so se spravili nanj, posilil s policijsko gumijevko. Pri tem je utrpel tako hude poškodbe, da so ga morali operirati. Imel pa je tudi poškodbe glave.

Zaradi domnevnega policijskega nasilja je med prebivalci zavrelo, šli so na na ulice in nekateri tudi v boj s policijo. Protesti zdaj potekajo že več dni, kljub temu, da tudi Theo in njegova družina poziva k miru in da so bili vsi štirje policisti, vpleteni v njegovo aretacijo, suspendirani in ovadeni.

Ker bodo v Franciji letos predsedniške volitve, postaja primer mladega Thea in policijske obravnave priseljencev in njihovih otrok v predmestjih Pariza tudi vse bolj tema političnih razprav. Mladi v teh predmestjih navajajo, da jih policisti namerno diskriminirajo, ko jih vseskozi ustavljajo in pregledujejo, kar naj bi počeli zgolj zaradi njihovega porekla, navaja STA.

V noči na nedeljo so sicer protestniki po poročanju AFP na policiste metali kamenje, zažigali tam parkirane avtomobile in uničevali izložbe tamkajšnjih trgovin. »Več sto nasilnih in zelo mobilnih posameznikov je zagrešilo številna nasilna dejanja in škodo,« je sporočila policijska prefektura v Parizu.

Zaenkrat o kakih resnejših poškodbah ne poročajo, je pa policija morala iz zažganega vozila reševati otroka. Protesti so se končali ko je policija uporabila solzivec, še poroča STA.