ZN: Obleganim vasem v Siriji bodo dostavili pomoč

V Siriji na območjih, ki jih pomoč le stežka doseže, živi 4,5 milijona ljudi.

Objavljeno
07. januar 2016 18.42
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Damask − Sirska vlada je odobrila dobavo humanitarne pomoči v oblegane vasi Madaja, Fua in Kafraja, od koder poročajo o hudi lahkoti in stradanju prebivalstva. Nujno potrebno pomoč nameravajo Združeni narodi dostaviti v prihodnjih dneh.

Po navedbah humanitarnih organizacij so razmere v vasi Madaja, ki leži približno 25 kilometrov severozahodno od Damaska in 11 kilometrov od meje z Libanonom, katastrofalne. Vas, ki je v rokah upornikov, sile zveste režimu sirskega voditelja Bašarja al Asada in njihovi zavezniki iz libanonskega gibanja Hezbolah oblegajo vse od julija. Razmere se vse od takrat zaostrujejo − humanitarno in zdravniško pomoč so v vas zadnjič dostavili oktobra, zatem pa so prejšnji mesec iz vasi evakuirali najbolj bolne in ranjene.

Razmere v oblegani vasi so se s prihodom zime še poslabšale, cene osnovnih dobrin, če jih je moč dobiti, pa so zrasle v nebo − kilogram moke po navedbah britanske mreže BBC stane približno 230 evrov, 900 gramov mleka v prahu za dojenčke pa približno 280 evrov. ZN so sporočili, da so v zadnjih dneh prejeli kredibilne podatke o hudem pomanjkanju hrane in o lakoti, zaradi katere ljudje umirajo.

Razmere so po besedah aktivistov podobne tudi v vaseh Fua in Kafraja na severozahodu Sirije, s to razliko, da ju oblegajo uporniške sile in da njuno obleganje traja že vse od spomladi.

Omenjene tri vasi so sicer del septembrskega dogovora o prekinitvi spopadov in dostavi humanitarne pomoči na nekaterih območjih v Siriji, še piše AFP.