Žrtve prepričane o vpletenosti Srbije v genocid

Izetbegović: Odločitev o zahtevi za revizijo sodbe ICJ predsedstvo BiH sprejelo pred 15 leti.

Objavljeno
24. februar 2017 17.46
reu/Izetbegovic BOSNIA-ELECTION
Vili Einspieler
Vili Einspieler

Politiki se medsebojno obtožujejo zaradi izročitve zahteve za revizijo sodbe v tožbi BiH proti Srbiji zaradi agresije in genocida, žrtve pa ostajajo v ozadju. Te pričakujejo, da bo Meddržavno sodišče v Haagu dokazalo, da je bila Srbija vpletena v genocid in agresijo na BiH.

Po mnenju analitikov bo izročitev zahteve za revizijo poslabšala odnose med Srbijo in BiH ter Bošnjaki in Srbi, povzročila pa bo tudi krizo v regiji. Ali obstajajo novi dokazi, ki opravičujejo revizijo pa bo moral odločiti ICJ in ne politiki.

Delegacija BiH je Meddržavnemu sodišču (ICJ) v Haagu izročila zahtevo za revizijo sodbe v tožbi proti Srbiji zaradi agresije in genocida. V Republiki srbski (RS) poudarjajo, da je agent Sakib Softić zahtevo vložil brez soglasja predsedstva BiH, medtem ko bošnjaški član predsedstva Bakir Izetbegović poudarja, da to ni potrebno, ker je še vedno veljavna odločitev predsedstva iz leta 2004. Izetbegovič je pojasnil: "V javnosti se skuša prikazati, da je bila revizija sprožena enostransko, s strani Bošnjakov, ene tretjine predsedstva, mene ali nekaj podobnega. To ni res. Odločitev je bila sprejeta pred 15 leti, ko je bil imenovan agent in takrat je bilo odločeno o vseh teh procesih." Zato pričakuje, da bo ICJ potrdil legitimnost Softića.

Globoka politična kriza v BiH

Predsedstvo BiH se je sestalo, vendar ni sprejelo nobene odločitve. Kot je povedal Izetbegović, je sejo najprej zapustil hrvaški član predsedstva Dragan Čović, da ne bi prišlo do preglasovanja, nato pa še on sam. Po njegovem bi bila edina pravno osnovana odločitev, ki bi jo lahko sprejeli, da bi agentu odvzeli pristojnosti, vendar se srbski član predsedstva Mladen Ivanić ni želel izjasniti glede tega. Izetbegović je zavrnil očitek, da je izzval krizo v državi."To je klasična zamenjava tez. Obtoženi smo izzivanja krize, ker nismo pristali na to, da bi sodelovali pri zaustavljanju procesa revizije,"je dejal Izetbegović. Sklenil je z besedami, da je revizija namenjena ugotavljanju resnice o dogodkih iz obdobja režima Slobodana Miloševića, odgovornost za krizo v državi pa bodo nosili bosanski Srbi, če bodo blokirali delo državnih organov.

Predsednik RS Milorad Dodik je ocenil, da so bošnjaški voditelji porinili BiH v globoko krizo, iz katere dolgo ne bo izšla. Voditelje strank v srbski entiteti je pozval k enotnosti in skupnemu nastopu. Ivanić je prepričan, da je BiH vstopila v zelo resno krizo in vrhunec zunajinstitucionalnega delovanja. Postavlja se vprašanje, ali se bo predsedstvo BiH sploh še sestalo. Napovedal je , da bodo bosanski Srbi hladnokrvno razmislili, ali ne bi ravnali enako kot Izetbegović in blokirali delovanje organov oblasti v BiH. Predsednik Srbske demokratske stranke Vukota Govedarica je povedal, da bodo njihovi kadri v organih BiH delovali le v tehničnem mandatu.

Rusija stopila na stran Srbije

Na zahtevo ruskega veleposlanika Pjotra Ivancova se je na ravni veleposlanikov sestal upravni odbor Sveta za uresničevanje miru (Pic), ki nadzira spoštovanje daytonskega mirovnega sporazuma. Pic je izrazil zaskrbljenost mednarodne skupnosti zaradi resnih političnih razmer v BiH po pobudi za vložitev zahteve za revizijo sodbe. Zaskrbljeni so zaradi posledic, ki bi lahko nastale pri delovanju predsedstva, parlamenta in sveta ministrov BiH. Politične voditelje v državi so pozvali k razumnemu obnašanju, spoštovanju ustave in vladavine prava, da bi preprečili nadaljnje stopnjevanje krize. Pic je še navedel, da se zaveda trpljenja, ki so ga povzročili genocid in drugi zločini ter pravic žrtev in preživelih, vendar si je treba še naprej prizadevati za spravo in dobre odnose v BiH in v regiji.

Združenje žrtev in prič genocida je prepričano, da skuša Rusija, ki je intervinirala v imenu Srbije, z vetom zlorabiti Pic. V skladu Resnica, pravica, sprava pričakujejo, da bo ICJ dokazal, kar vedo že vsi na Balkanu, da je bila Srbija vpletena v genocid in agresijo na BiH. Po njihovih navedbah vsi vedo, da je bivša glavna tožilka haaškega sodišča Carla del Ponte v dogovoru z oblastjo v Beogradu, skrila magnetograme, ki dokazujejo vplatenost Srbije, tako da niso bili dostopni pravni ekipi BiH.