Županja Barcelone proti razglasitvi samostojnosti Katalonije

Ada Colau se boji, da bi enostranska razglasitev stvari še poslabšala, in poziva k dialogu.

Objavljeno
09. oktober 2017 22.51
SPAIN-CATALONIA-POLITICS-INDEPENDENCE
K. M., STA
K. M., STA

Barcelona - Županja Barcelone Ada Colau se je danes pridružila pozivom proti razglasitvi samostojnosti Katalonije. Predsednika katalonske regionalne vlade Carlesa Puigdemonta je namreč pozvala, naj ne razglasi enostranske samostojnosti, saj bi s tem ogrozil družbeno kohezijo, poroča STA.

Rezultati referenduma o neodvisnosti Katalonije, ki ga je špansko ustavno sodišče razglasilo za protiustavnega, a so ga 1. oktobra kljub temu izvedli, po mnenju Ade Colau ne morejo biti podlaga za razglasitev samostojnosti. »So pa vsekakor osnova za morebiten začetek dialoga in mednarodnega posredovanja,« je dejala in k dialogu pozvala obe strani.

Puigdemont bo v torek popoldan nagovoril katalonski parlament, še vedno pa ni znano, kakšno odločitev bo sprejel. Ena od možnosti je, da bo na podlagi izida referenduma parlament zaprosil za razglasitev neodvisnosti. Španska vlada premierja Mariana Rajoya bi lahko v tem primeru prvič v zgodovini uporabila 155. člen ustave in začasno razveljavila avtonomijo te pokrajine.

Kot možna scenarija se omenjata simbolična izjava, ki ne bi imela pravnih učinkov, ali napoved, da bodo razglasitev neodvisnosti pripravili v prihodnosti.

Županja katalonske prestolnice je Rajoya prosila, naj s katalonskih ulic odpokliče španske varnostne sile in naj se v nobenem primeru ne odloči za uveljavitev 155. člena ustave, s katerim bi centralna oblast v celoti prevzela vodenje avtonomne pokrajine.