Bangladeš in Burma sklenila dogovor o vrnitvi beguncev Rohingja

Vračanje beguncev v Burmo bi se lahko pričelo v dveh mesecih.
Objavljeno
23. november 2017 12.24
MYANMAR-ROHINGYA/BANGLADESH
Ka. M.
Ka. M.

Burma in Bangladeš sta sklenila dogovor o repatriaciji pripadnikov burmanske muslimanske manjšine Rohingja, ki so iz zvezne države Rakhine množično bežali v sosednji Bangladeš po tem, ko so pripadniki burmanskih oboroženih sil 25. avgusta začeli obsežno akcijo proti muslimanskim upornikom, ki je povzročila vsesplošno nasilje.

Podrobnosti dogovora še niso znane, je pa Burma pripravljena begunce sprejeti čimprej, navaja tiskovna agencija Reuters. Kot je sporočila bangladeška vlada, se bo vračanje beguncev predvidoma začelo v roku dveh mesecev.

Od konca avgusta je v Bangladeš zbežalo približno 600.000 ljudi, humanitarne organizacije skrbi potencialna »prisilna vrnitev« beguncev, če za njihovo varnost v Burmi ne bo predhodno poskrbljeno, piše britanski BBC. Pripadniki skupine Rohingja so v Burmi namreč diskriminirani na vseh področjih, med drugim jim v Burmi odrekajo pravico do državljanstva.

Razdeljevanje hrane v enem izmed begunskih centrov v Bangladešu. Foto: Susana Vera/Reuters

Zadnji val nasilja v zvezni državi Rakhine so ostro obsodili v več človekoljubnih organizacijah, Združenih narodih, in, denimo, v ZDA – ameriški državni sekretar Rex Tillerson je včeraj dejal, da se je v Burmi zgodilo etnično čiščenje. Kljub obtožbam burmanske oblasti zanikajo, da so vojaki požgali celotne vasi pripadnikov etnične skupine Rohingja, izvajali poboje, posiljevali ženske in kradli njihovo imetje.