Bela hiša krči naravo

Trump bi rad radikalno posegel v dve zavarovani območji, narodni park Bears Ears in narodni park Grand Staircase - Escalante.
Objavljeno
06. december 2017 11.00
Posodobljeno
06. december 2017 11.00
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Zahodna prostranstva ZDA, kjer je zvezna država lastnik obsežnih zemljišč, so že desetletja tarča ostrih razprav o njihovi uporabi. Predsednika Bill Clinton in Barack Obama sta jih presekala z razglasitvijo dveh naravnih spomenikov, Donald Trump jih je vrnil industrialcem.

Vlada newyorškega nepremičninarja je od začetka delovanja obsedena z razvrednotenjem dela administracije predsednika Baracka Obame. Med tovrstnimi projekti je bila analiza vseh odločb o razglasitvi naravnih spomenikov. Trump jo je zaupal notranjemu ministru Ryanu Zinkeju, samooklicanemu ljubitelju narave, ki je prvi dan službe v pisarno v Washingtonu prijezdil na konju. Na konjskem hrbtu je preživel kar nekaj delovnih dni, ko si je po ZDA ogledoval zavarovana območja. Sad tega so odločitve o oddaji nekdaj zavarovanih zveznih zemljišč naftni in rudarski industriji, o slabljenju nadzora nad vrtanjem nafte in plina ter o umiku zaščite nekaterih ogroženih vrst.

Vse to je sprožilo jezne proteste naravovarstvenikov, predstavnikov okoljskega turizma in demokratskih politikov. Največje ogorčenje je sprožilo krčenje obsega naravnih spomenikov. V ponedeljek je vlada kar za 85 odstotkov zmanjšala obseg parka Bears Ears (Medvedja ušesa), območja razvejenih kanjonov iz rdečega skalovja na jugovzhodu zvezne države Utah. Okoli 5600 kvadratnih kilometrov je za zavarovano območje lani razglasil predsednik Barack Obama. Podoben poseg, le da nekoliko manj drastičen, je doživelo skoraj 7700 kvadratnih kilometrov veliko območje Grand Staircase - Escalante (Veliko stopnišče - Escalante) zahodno od parka Bears Ears, tega je pred več kot dvema desetletjema zaščitil predsednik Bill Clinton, Trump pa bi ga rad zmanjšal za ­polovico.

Napoved tožb

»Nekateri ljudje mislijo, da bi naravne vire morala nadzirati peščica oddaljenih birokratov v Washingtonu. Veste kaj, motijo se,« je Trump naznanil največji poseg v zavarovana naravna območja v zgodovini ZDA. Pri tem si ni vzel časa za ogled narave z osupljivimi geološkimi formacijami, ampak je kar iz prestolnice Utaha Salt Lake City sporočil odločitev, ki ne bo znova ogrozila samo nekaterih ključnih živalskih habitatov, pač pa številne svete kraje prvotnih prebivalcev. Po njegovih besedah sta bila naravna spomenika pretiran poseg prejšnjih oblasti, vendar ni ponudil dokaza za to. Dejal je le, da odločitev »ne bo sporna, mislim, da je razumna«.

Nasprotniki so nemudoma oznanili, da bodo vložili tožbe, saj zakon o umetninah iz leta 1906, ki je predsednikom dal pravico, da brez soglasja kongresa zaščitijo »zgodovinske znamenitosti ... in druge objekte zgodovinskega in znanstvenega pomena«, ne določa, ali lahko predsednik umakne ali zmanjša že zavarovana območja. Trumpova odločitev ni edinstvena. Že predsedniki pred njim so popravljali meje zavarovanih območij. Woodrow Wilson je, denimo, leta 1915 za polovico zmanjšal park Mount Olympus (Gora Olimp) v zvezni državi Washington. Toda zadnji tak poseg je bil pred pol stoletja in noben pred tem ni doživel sodne presoje.

»Dokumentacija za vložitev tožbe je že pripravljena,« je napovedal Charles Wilkinson, profesor prava na Univerzi v Koloradu in pravni svetovalec zastopnik petih plemen, ki so zaprosila za ustanovitev naravnega spomenika Bears Ears. Podobno tožbo pripravljajo tudi za Grand Staircase - Escalante, kar pomeni, da bodo o usodi obeh v prihodnjih mesecih odločala sodišča. Za zdaj ne kaže, da bodo tudi ob umiku zaščite naftna podjetja planila v parke. Toda izrabljanje nafte in zemeljskega plina bi lahko z višanjem njunih cen hitro spet postalo ekonomsko zanimivo, je ugotovil Josh Ewing, vodja okoljske skupine Friends of Cedar Mesa.

Nevarni turisti

Po Ewingovih besedah so ta hip največja grožnja turisti, ki so v dobi interneta dobili sliko najbolj oddaljenih območij in navodila za dostop do njih. V narodnem parku Bears Ears je več kot 100.000 arheoloških najdišč starodavne kulture Pueblov z na milijone artefakti. Med letoma 2005 in 2015 se je število obiskovalcev potrojilo, predlanskim še podvojilo in nato še enkrat podvojilo samo v prvi polovici letošnjega leta. Podobno narašča škoda, ki jo povzročajo, med drugim so stoletne ostanke lesenih koč plemena Navaho uporabili za kurjenje tabornih ognjev ali pa z grafiti porisali starodavne skalne plošče. Celo lokalni nasprotniki razglasitve zavarovanega območja se strinjajo, da to potrebuje več zaščite. Toda z izganjanjem zvezne vlade izgubljajo finančna sredstva za to.

Grand Staircase - Escalante je drugačen primer. Po dveh desetletjih zaščite je turizem nadzorovana in dobro delujoča panoga, ki vsako leto prinese 78 milijonov dolarjev. Toda po trditvah nekaterih lokalnih predstavnikov hkrati omejuje druge panoge, saj na primer niso zgradili načrtovanega premogovnika, zaradi sezonskega dela pa so zime težavno obdobje za mnoge. Toda predstavniki območij okoli drugih narodnih parkov navajajo študije, po katerih je njihova ustanovitev bila gospodarska spodbuda za okoliške kraje, težave, ki jih navajajo kritiki, pa naj bi bile predvsem odsev splošnega trenda zatona ameriškega podeželja.