Nekdanja tajska premierka odsotna na izreku sodbe

Ker ni prišla na sodišče, so zanjo izdali zaporni nalog. Po neuradnih informacijah je Yingluck Shinawatra že zapustila državo.

Objavljeno
25. avgust 2017 12.25
THAILAND-POLITICS
Ka. M., STA
Ka. M., STA

Bangkok – Bivša tajska premierka Yingluck Shinawatra, obtožena korupcije in malomarnosti pri programu državnih subvencij za riž, danes ni prišla na sodišče, kjer naj bi ji izrekli sodbo. Tajsko vrhovno sodišče je zanjo izdalo zaporni nalog, izrek sodbe pa preložilo na 27. september.

Kot je pojasnil vrhovni sodnik, je nekdanja predsednica tajske vlade prosila za preložitev zaradi težav z ušesi. Zdravniškega potrdila ni predložila, zato sodniki sumijo, da namerava pobegniti. Ker ni prišla na razsodbo, bo sodišče zaseglo 30 milijonov bahtov (762.000 evrov) varščine. 

»Ne vem, kje je. Ne morem potrditi, da je še v državi,« je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal njen odvetnik Norawit Lalaeng. Na celotnem ozemlju Tajske, tudi na mejah, velja poostren nadzor.

Po neuradnih navedbah je bivša premierka že pobegnila iz države. Kot so po poročanju britanskega BBC povedali viri v njeni stranki, se je za odhod odločila nepričakovano tik pred napovedano razglasitvijo sodbe.

Yingluck Shinawatra je sicer v preteklosti večkrat zatrdila, da ne bo pobegnila. V sredo dopoldne je bila še v Bangkoku. Na družbenem omrežju Faceboook je zapisala, da je budistične menihe prosila za blagoslov pred izrekom sodbe. Dan zatem je na družbenem omrežju pozvala svoje privržence, naj danes ne hodijo pred sodišče, saj bi lahko bila ogrožena njihova varnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub pozivu se je sicer danes pred sodiščem zbralo več tisoč njenih privržencev. Številni so nosili majice s slogani, kot je »Pravičnost. Ljubezen. Yingluck«.

Korupcija in malomarnost

Yingluck Shinavatra je bila odstavljena v vojaškem udaru maja 2014. Kmalu po odstavitvi so jo obtožili korupcije in malomarnosti v okviru vladnega projekta spodbujanja pridelovanja riža, ki naj bi državo zaradi neodgovornega podeljevanja denarja in prevar stal med štiri in 17 milijard dolarjev.

Subvencijski program je bila temeljna obljuba njene volilne kampanje leta 2011. V okviru programa je država riž kupovala neposredno od kmetov in to za fiksno ceno, ki je bila za do 50 odstotkov višja od cene na svetovnih trgih. Zaradi nihanja cen riža na trgu program ni dosegel svojega namena.

Če bo spoznana za krivo, Yingluck Shinavatra grozi do 10 let zapora in prepoved opravljanja političnih funkcij. Nekdanja premierka očitke o korupciji in malomarnosti zavrača in vztraja, da je žrtev politične igre. Ob njej je bil zaradi dotičnega subvencijskega programa na zatožni klopi tudi nekdanji minister za trgovino Boonsong Teriyapirom. Nekaj ur po zapletu z Yingluck Shinawatro mu je sodišče izreklo kazen v višini 42 let zapora, poroča agencija Reuters.

Yingluck je mlajša sestra nekdanjega tajskega premierja Thaksina Shinawatre, ki je s Tajske pobegnil leta 2008 med sojenjem proti njemu zaradi korupcije. Kasneje je bil v odsotnosti obsojen na dve leti zapora, v državo pa se ni vrnil.