Bosch bo zaradi afere Volkswagen plačal 300 milijonov evrov

Odškodninski sporazum bo »poravnal terjatve strank in trgovcev rabljenih vozil do družbe Robert Bosch«.

Objavljeno
01. februar 2017 13.33
cma_bosch
Šp. B., STA
Šp. B., STA

Frankfurt − Nemški proizvajalec avtomobilskih delov Bosch je danes sporočil, da bo ameriškim kupcem in prodajalcem Volkswagnovih vozil, ki so bili oškodovani v aferi »dieselgate«, plačal 327,5 milijona dolarjev (303 milijone evrov) odškodnine. Izdelal je namreč nekatere dele programske opreme, ki jo je Volkswagen nato uporabil pri goljufanju.

Pri Boschu so v izjavi zapisali, da bo odškodninski sporazum »poravnal terjatve strank in trgovcev rabljenih vozil do družbe Robert Bosch, njenih podružnic, zaposlenih in direktorjev«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do odškodnine so upravičeni vsi, ki so med letoma 2009 in 2015 kupili Volkswagnova in Audijeva vozila z dvolitrskim dizelskim motorjem, ter tisti, ki so med letoma 2009 in 2016 kupili Volkswagnova, Audijeva in Porschejeva vozila s trilitrskim dizelskim motorjem. Dogovor mora sicer potrditi še zvezno sodišče v ameriški zvezni državi Kalifornija, ki je obravnavo sklicalo za 14. februar.

Pri tem so pri Boschu poudarili, da se sporazum nanaša le na civilne tožbe. V drugih sodnih postopkih bodo še naprej branili svoje interese ter stalno sodelovali s preiskovalci v Nemčiji in drugih državah. Ameriško tožilstvo je preiskavo proti Boschu sprožilo, ker je menilo, da je podjetje »morda vedelo«, da Volkswagen uporablja njegov algoritem za vklop oziroma izklop drugačnega načina delovanja motorja na okoljskih testih. Nato je preiskavo še razširilo in družbo obtožilo, da je pri prirejanju rezultatov aktivno sodelovala.

Afera »dieselgate« je izbruhnila septembra 2015. Takrat so v Volkswagnu priznali, da so v 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradili programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov. Koncern se je z ameriškimi oblastmi dogovoril o plačilu 14,7 milijarde dolarjev kazni, še vedno pa se ukvarja s civilnimi tožbami.