Demokrati bi se lotili Trumpa s pobudo za odstavitev

Pobudo utemeljujejo na pol stoletja starem amandmaju k ustavi ZDA, ki omogoča stalno ali začasno odstavitev zaradi zdravstvenih težav.
Objavljeno
19. avgust 2017 12.30
USA-TRUMP/
A. M., STA
A. M., STA

Washington - Demokratska kongresnica iz Kalifornije Zoe Lofgren je vložila v proceduro predlog zakona za odstavitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa v skladu s 25. amandmajem k ameriški ustavi, ki to omogoča začasno ali stalno, denimo zaradi zdravstvenih težav. Amandma je bil potrjen leta 1967, doslej pa so ga uporabili šestkrat, piše STA.

Trikrat so amandma uporabili pri Richardu Nixonu, med drugim za potrditev podpredsednika Geralda Forda na predsedniški položaj. Začasno so ga uporabili pri Ronaldu Reaganu zaradi operacije. Tokrat pa prvič oblikujejo predlog za odstavitev predsednika zaradi njegovih domnevnih težav z duševnim zdravjem.

»Predsednik je prikazal vzorec obnašanja in govora, ki vzbuja skrb, da zaradi duševne motnje ni sposoben opravljati svojih ustavnih dolžnosti,« so zapisali v predlogu, ki poziva podpredsednika ZDA Mikea Pencea in osem ministrov, naj zagotovijo ustrezen zdravstveni pregled predsednika, na podlagi katerega bi ugotovili, ali je treba sprožiti njegovo odstavitev po 25. amandmaju.

Odmev Charlottesvilla

Trump je bil deležen vala kritik zaradi torkove novinarske konference v New Yorku, na kateri je krivdo za nasilje minuli konec tedna v Charlottesvillu pripisal tako neonacistom kot njihovim nasprotnikom. Dejal je še, da so bili na strani neonacistov in belih rasistov tudi dobri ljudje, ki da so hoteli le braniti spomenik generalu konfederacije.

Ta novinarska konferenca je doslej najresneje zamajala Trumpov položaj in njena prva neposredna posledica je odstavitev političnega stratega Bele hiše Steva Bannona, kakor ocenjujejo nekateri. Na Trumpa sicer letijo kritike z vseh strani, razen s skrajnega roba politične desnice, ki hvali predsednikov »pogum«.

Zaradi spornih izjav so Trumpa začeli zapuščati ugledni člani različnih svetovalnih teles Bele hiše, zaradi česar je bil predsednik sredi tedna prisiljen razpustil svet za predelovalno industrijo in strateški svet, predvidenega sveta za infrastrukturo pa menda ne bo niti poskušal sestaviti.

V petek se je pod odstopno izjavo podpisalo tudi 16 od 17 članov odbora Bele hiše za umetnost in humanistiko. Nekaj članov je odstopilo že lani po Trumpovi volilni zmagi, drugi pa so vztrajali v upanju, da bodo lahko s svojimi nasveti vplivali na predsednikovo politiko.

Njihova odstopna izjava je posebna tudi v tem, da začetne črke njenih odstavkov tvorijo besedo resist (angl. upor). Avtorji izjave so zapisali, da si Trump zaradi torkovih izjav zasluži najostrejšo kritiko in ukor. »Če bi zanemarili tvojo sovražno retoriko, bi bili soudeleženci,« so predsedniku sporočili člani odbora.