Do mamilarskega lorda mehiške oblasti privedel − Sean Penn

Mehiške oblasti bodo začele postopek izročitve El Chapo Guzmana Združenim državam Amerike.

Objavljeno
10. januar 2016 14.30
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Ciudad de Mexico − Vnovična aretacija zloglasnega mehiškega mamilarskega lorda Joaquina El Chapo Guzmana, ki se je slabih šest mesecev po odmevnem pobegu iz zapora znova znašel za rešetkami, odmeva tako v mehiških kot ameriških medijih − pa tudi drugod po svetu −, še posebej po tem, ko so mehiške oblasti sporočile, da jih je do najbolj iskanega človeka v državi pred meseci privedel slavni ameriški filmski igralec Sean Penn.

Potem ko so mehiške oblasti med petkovo aretacijo v kraju Los Mochis v zvezni državi Sinaloa znova zajele vodjo istoimenskega kartela in več njegovih sodelavcev − pet jih je bilo med operacijo ubitih −, ter ga spravile za zapahe strogo varovanega zapora Altiplano, so včeraj sporočile, da bodo začele postopek izročitve Guzmana Združenim državam Amerike. Administracija mehiškega predsednika Enriqueja Peñe Nieta temu vse doslej ni bila naklonjena − vztrajali so, da ga bodo izročili šele ko bo v Mehiki prestal vso kazen −, zdaj pa je, kot kaže, obrnila ploščo. ZDA njegovo izročitev zahtevajo zaradi vrste obtožb, med drugim zaradi trgovine s prepovednimi drogami in umora.

Kdaj se bodo postopki začeli, mehiške oblasti niso sporočile, a vse skupaj bi znalo trajati precej dolgo. Guzmanovi odvetniki namreč napovedujejo oster boj. Če bodo mehiške oblasti zares sklenile, da ga izročijo ZDA, bodo imeli njegovi odvetniki na voljo tri dni za vložitev pritožbe in še 20 dni, da jih dokažejo, ta rok pa bi se lahko še podaljšal. Če bo sodišče izročitev kljub temu potrdilo, bo o njej nato obvestilo zunanje ministrstvo. To jo bo moralo potrditi v roku 20 dni, nakar bodo imeli Guzman in njegovi odvetniki na voljo še eno možnost za izpodbijanje odločitve.

Do mamilarskega lorda mehiške oblasti privedel − Sean Penn

Joaquin El Chapo Guzman, vodja mehiškega mamilarskega kartela Sinaloa, ki po ocenah ameriških analitikov pretihotapi okoli tretjino kokaina, marihuane, heroina in metamfetaminov na svetu, je iz zapora, kjer je pristal leta 1993, doslej pobegnil že dvakrat. Prvič je pobegnil leta 2001, ko se je mimo varnostnikov izmuznil tako, da se je skril v voziček z umazanim perilom. Na prostosti je preživel kar 13 let, nato pa so ga mehiški marinci ob pomoči ameriške agencije DEA znova prijeli februarja 2014 v letoviškem mestu Mazatlan ob Tihem oceanu.

Julija lani, približno 17 mesecev zatem, ko je pristal za rešetkami zapora Altiplano, ki leži približno 90 kilometrov zahodno od mehiškega glavnega mesta, je znova pobegnil iz zapora, tokrat skozi odprtino na tleh celice in nato po približno 1,5 kilometra dolgem rovu na prostost. S tem je Guzman mehiškim oblastem pripravil neprijetno presenečenje in jih spravil v hudo zadrego. Po njegovem pobegu so aretirali več kot deset policistov in njegovih sodelavcev, osumljenih, da so mu pomagali.

Vse od pobega so ga mehiške oblasti intenzivno iskale in ga naposled odkrile v kraju Los Mochis, menda tudi zato, ker je hotel posneti svojo biografijo in v ta namen celo stopil v stik z nekaj producenti. Pred petkovo operacijo pa je mehiškim varnostnim organom za las ušel že oktobra, ko so ga izsledili v zvezni državi Durango, a se mehiške oblasti takrat niso odločile za ukrepanje, ker sta bili z Guzmanom še dve ženski in otrok, zato mu je uspelo pobegniti.

Kot so razkrile mehiške oblasti, so Guzmana oktobra izsledili tudi zaradi − kot so domnevali vpleteni − skrivnega srečanja z ameriškim filmskim igralcem Seanom Pennom.

Ta je v sinoči objavljenem intervjuju za revijo Rolling Stone zapisal, da sta se po posredovanju mehiške igralke Kate del Castillo in več mesecih pogajanj, med katerimi so vzpostavili stik in pridobili zaupanje, z Guzmanom oktobra srečala v Mehiki. Sedemurnemu srečanju je sledilo še več telefonskih pogovorov, mehiški mamilarski lord pa je Pennu nato posredoval tudi videoposnetke s svojimi odgovori na njegova vprašanja.

»Res je, da droge uničujejo,« je v enem od teh posnetkov, ki ga je objavila revija Rolling Stone, dejal Guzman, a dodal: »Žal, tam, kjer sem odrastel, ni bilo druge možnosti preživetja in je še danes ni.« Obtožbe o odgovornosti za visoko raven odvisnosti od drog je označil za lažne. Tistega dne, ko me ne bo več, odvisnosti od drog ne bo nič manj, je dejal. Priznal je tudi, da njegov mamilarski imperij poskrbi za največ heroina, metamfetaminov, kokaina in marihuane na svetu, in dodal, da ima celo floto podmornic, letal, tovornjakov in čolnov.

»Z zaupanjem, ki nam ga je izkazal El Chapo, se ne gre igrati,« pa je v članku za Rolling Stone zapisal ameriški igralec in dodal, da se je intervjuja lotil zavedajoč se nevarnosti. »Videl sem dovolj videoposnetkov in nazornih fotografij obglavljenih, razstreljenih, razkosanih in s kroglami prerešetanih nedolžnih ljudi, aktivistov, pogumnih novinarjev in sovražnikov kartela,« je zapisal. Dodal je, da ga je za navezavo stikov opogumil Guzmanov sloves. »Za razliko od številnih njegovih 'kolegov', ki se lotevajo ugrabitev in umorov, je El Chapo v prvi vrsti poslovnež, ki se nasilja poslužuje le takrat, ko meni, da je koristno zanj ali za njegove poslovne interese,« je še dodal ameriški igralec.