»Lomilci tišine« imenovani za osebnost leta

Time magazine je gibanje, ki opozarja na problem spolnega nadlegovanja, prepoznal kot najvplivnejšo osebnost leta 2017.
Objavljeno
06. december 2017 03.17
Posodobljeno
06. december 2017 15.04
Be. B.
Be. B.

»Tudi jaz [#MeToo] je gibanje, ki je sprožilo hitre in pomembne družbene spremembe, kar se ni zgodilo že desetletja. Gibanje se je začelo kot individualni vzgib poguma več sto žensk in tudi moških, ki so se opogumili in spregovorili o tem, kako so bili sami žrtve spolnega nadlegovanja,« je danes povedal urednik revije Time Magazine Edward Felsenthal. Pobudnike je poimenoval »lomilci tišine«.

Ameriška revija Time je za tako za osebnost leta 2017 razglasila osebe, ki so javno spregovorile o močno razširjenih spolnih zlorabah in nadlegovanju v različnih sferah javnega življenja, od zabavne industrije do politike in športa.

Začelo se je z Weinsteinom

Gre za široko paleto ljudi, večinoma žensk, od tistih, ki so hollywoodskega mogotca Harveyja Weinsteina obtožile spolnega nadlegovanja, do tistih, ki so svoje zgodbe delile na družbenih omrežjih pod oznako #MeToo.

Ashley Judd, Susan Fowler, Adama Iwu, Taylor Swift in Isabel Pascual (psevdonim) na naslovnici magazina Time, ki je razglasil osebnost leta 2017.
Foto: Time Inc./Handout via Reuters
(za povečavo kliknite na fotografijo)

Drugi nominiranci za prestižni naziv so bili ameriški predsednik Donald Trump, njegova protikandidatka na lanskih predsedniških volitvah v Združenih državah Hillary Clinton, kitajski predsednik Xi Jinping, ruski predsednik Vladimir Putin, pevka Beyonce in podajalec v ligi NFL Colin Kaepernick.