ICC: Nigerijski voditelji naj ne podžigajo volilnega nasilja

Za predsedniški položaj se potegujeta Goodluck Jonathan s krščanskega juga in Muhammadu Buhari z muslimanskega severa.

Objavljeno
02. februar 2015 19.11
NIGERIA-ELECTION/VIOLENCE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Abuja - Tožilka mednarodnega kazenskega sodišča (ICC)  Fatou Bensouda je danes nigerijske voditelje pozvala, naj med predvolilno kampanjo ne spodbujajo nasilja in jih posvarila, da lahko sodišče proti vsakomur, ki napeljuje k množičnim zločinom, sproži postopek.

»Izkušnje kažejo, da lahko volilna tekma, ki zaide v skrajnosti, vodi do nasilja in celo sproži množične zločine. Vsakdo, ki spodbuja ali sodeluje v nasilju, tudi z dajanjem ukazov, izražanjem želja in spodbujanjem /.../ je podvržen pregonu,« je po poročanju Reutersa v izjavi za javnost zapisala tožilka.

Podobna volilna tekma, ki se bo dokončno odvila 14. februarja, je potekala leta 2011, ko sta se, tako kot zdaj, za najvišji položaj potegovala dosedanji predsednik Goodluck Jonathan s krščanskega juga in Muhammadu Buhari z muslimanskega severa. Razglasitvi izida volitev, ki ga je opozicija označila za spornega, so sledili trije dnevi nasilja, v katerem je umrlo približno 800 ljudi, več kot 65.000 jih je moralo zapustiti svoje domove.

Opozicijska stranka APC tokrat obljublja, da bo, če se bodo volitve izkazale za nepravične, ustanovila vzporedno vlado.

Reuters poroča, da se državi, ki se na severu spopada tudi s skrajno islamistično milico Boko Haram, obeta najtesnejša volilna bitka po vzpostavitvi civilne vlade leta 1999. Na ulicah so se že spopadli privrženci stranke APC, ki podpira Buharija, in vladajoče PDP. Olja na ogenj je prilil še guverner zvezne države Katsina iz vrst PDP, ki je svoje privržence novembra pozval, naj strejo »ščurke« iz APC, izraz, s katerim so tik pred genocidom v Ruandi označevali Tutsije.

Sever države se medtem spopada tudi z vse močnejšo milico Boko Haram, ki je v preteklih mesecih zagrešila številna grozodejstva nad civilisti. Po neuradnih podatkih naj bi bila odgovorna tudi za današnji napad v neposredni bližini stadiona v mestu Gombe, kjer je potekal predvolilni shod predsednika Jonathana. Odjeknilo je le nekaj minut za tem, ko je predsednik zapustil prizorišče. Najmanj ena oseba je umrla, 18 je ranjenih, nekateri huje.