Bo Trump uresničil svoje grožnje Teheranu?

Ameriški predsednik je že večkrat poudaril, da ne podpira jedrskega sporazuma z Iranom, in zagrozil z izstopom ZDA iz njega.
Objavljeno
13. oktober 2017 11.07
USA-TRUMP/DHS
Ka. M.
Ka. M.

Washington − Ameriški predsednik Donald Trump bo predvidoma danes javnosti predstavil svoje stališče o tem, ali Iran spoštuje jedrski dogovor iz leta 2015, v skladu s katerim je Teheran zamrznil svoj jedrski program v zameno za odpravo oziroma omilitev mednarodnih sankcij proti Islamski republiki. Pričakuje se, da bo Trump, ki je že večkrat izjavil, da je bil z Iranom sklenjen »najslabši dogovor, ki je bil sploh kdaj izpogajan«, ugotovil, da Iran ne izpolnjuje svojih zavez.

Ameriški predsednik mora kongresu svojo oceno glede iranskega (ne)spoštovanja zavez podati vsakih 90 dni. A tudi če bo Trumpovo stališče v skladu s pričakovanim, torej da nadaljnjega sodelovanja ZDA v dogovoru ne bo podprl, to še ne pomeni, da država odstopa od dogovora. Ameriški kongres bo imel namreč nato 60 dni časa za odločitev, ali bodo ZDA odstopile od dogovora in znova uvedle sankcije proti Teheranu.

Dogovor z Iranom so sicer pred dvema letoma sklenile vse stalne članice varnostnega sveta OZN (ZDA, Rusija, Kitajska, Francija in Britanija), Nemčija in Evropska unija, na podporo katere se Iran še posebej zanaša. Za zdaj je Trump edini, ki je izrazil pomisleke glede iranskega spoštovanja dogovora. Nasprotno, da država spoštuje zaveze, pa ne ugotavljajo le vse druge pogodbenice, ampak tudi poročila Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini in iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif, ki je včeraj na Dunaju izrazil zaupanje, da bo EU podprla Iran. Foto: Leonhard Foeger/Reuters

Preostale podpisnice jedrskemu dogovoru pripisujejo velik pomen, zato sta ameriškega predsednika k nadaljnjemu spoštovanju dogovora javno pozvala tudi britanska premierka Theresa May in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Poziv Kremlja neposredno pred govorom Trumpa

Danes, nekaj ur pred Trumpovim govorom o strategiji ZDA do Irana, je Kremelj opozoril, da bi odstop od jedrskega sporazuma »resno poslabšal situacijo«, piše slovenska tiskovna agencija STA. »Tovrstna dejanja bodo gotovo škodovala predvidljivosti, varnosti, stabilnosti in neširjenju jedrskega orožja po vsem svetu,« je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

O Trumpovih grožnjah iranskemu jedrskemu sporazumu in njihovih morebitnih posledicah se je z Delovim dopisnikom v ZDA Sebastijanom Kopušarjem pogovarjal urednik Delo.si Andrej Miholič.