Johnson & Johnson prodajal kontaminirana zdravila za otroke

Zdravilo Tylenol je vsebovalo kovine. Podjetje bo plačalo 25 milijonov dolarjev odškodnine.

Objavljeno
11. marec 2015 13.27
K.V., Delo.si
K.V., Delo.si

Globalno podjetje Johnson & Johnson je v torek na ameriškem sodišču priznalo krivdo in sicer prodajo s kovinami kontaminiranega zdravila Tylenol, poroča Reuters. Sodišče ugotavlja, da so bile v zdravilih za otroke kovine med drugim nikel, železo in krom.

Zaradi proizvodnje in prodaje kontaminiranega zdravila je podjetje Johnson & Johnson pristalo na plačilo kazni v višini 25 milijonov dolarjev.

Leta 2010 je podjetje masovno odpoklicalo zdravila za otroke v prosti prodaji, vključno z zdravilom za otroke Tylenol in Motrin. Zdravila so bila izdelana v Pennsylvaniji. To je bil zadnji v vrsti odpoklicev med leti 2008 in 2010, ki je zajemal milijonske količine zdravil z imeni Tylenol, Motrin, Rolaids, Benadryl in drugih produktov zaradi napak v proizvodnji. Tovrstne napake so okrnile verodostojnost tega prodetja.

Kontaminiranost tekočih zdravil s kovinami ni bila edina pomankljivost, zdravila so imela tudi plesniv vonj, ugotovljenje so bile tudi napake pri zapisanih navodilih zdravila za alergijo Sudafed.

Napako pri zdravilu je opazil uporabnik, ki je na dnu stekleničke s tekočino, ki jo je dajal otroku, opazil temne madeže. Izjazalo se je, da so bili ti temni madeži delci nikla in kroma.

V letu 2010 je podjetju Johnson & Johnson prodaja padla za 19 odstotkov, kar pomeni za 900 milijonov dolarjev dobička manj. Prav ti odpoklici zdravil so prvič po drugi svetovni vojni povzročili poslovno škodo podjetju. Predstavniki podjetja po končani sodni obljubljajo večji nadzor nad prodajo zdravil.