Julij najbolj vroč mesec doslej

Julij 2016 je bil za 0,11 stopinje Celzija toplejši isti mesec pred letom dni.

Objavljeno
17. avgust 2016 15.44
Excessive Heat
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Julij je bil najbolj vroč mesec doslej, torej odkar so znanstveniki leta 1880 začeli beležiti podatke o temperaturi, poroča britanski Guardian.

Že devet mesecev pred julijem se je živo srebro vztrajno vzpenjalo, deseti mesec zapovrstjo ni bilo nič drugače − julijske temperature so potolkle rekord, postavljen pred vsega letom dni, pravijo pri ameriški vesoljski agenciji Nasa. Do podobnih spoznanj so se dokopali tudi v ameriški Nacionalni upravi za oceane in ozračje (NOAA), kjer pravijo, da je preteklih 14 mesecev prekoračilo rekorde, medtem ko podatkov za julij še niso objavili.

Nasini podatki, ki združujejo temperaturo morja na gladini in temperaturo zraka na kopnem, kažejo, da je bil julij 2016 za 0,84 stopinje Celzija toplejši kot julijsko povprečje v obdobju med letoma 1951 in 1980 ter za 0,11 stopinje Celzija toplejši isti mesec pred letom dni.

Ker se trend vse višjih mesečnih temperatur nadaljuje, podnebni znanstvenik David Karoly z univerze v Melbournu po navedbah časnika Guardian že zdaj ocenjuje, da bo leto 2016 najtoplejše doslej.

Znanstveniki dvigovanje živega srebra pripisujejo številnim razlogom, med drugim skupnemu učinku podnebnega segrevanja in pojava El Niño.