Juncker in Borisov za jasno evropsko perspektivo Zahodnega Balkana

»Za nas je ključno izboljšati povezanost na Zahodnem Balkanu,« je poudaril predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker.
Objavljeno
12. januar 2018 15.49
BULGARIA-EUROZONE/JUNCKER
Ka. M., STA
Ka. M., STA

Bolgarski premier Bojko Borisov in predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker sta danes na skupni novinarski konferenci v Sofiji izpostavila pomen jasne evropske perspektive držav Zahodnega Balkana in izboljšanja povezanosti v regiji.

»Za nas je ključno izboljšati povezanost na Zahodnem Balkanu,« je poudaril Juncker in izrazil zadovoljstvo, da bolgarsko predsedstvo namenja regiji pozornost, ki si jo zasluži. Zahodni Balkan je bil v zadnjem desetletju kriz finančne in migracijske ter brexita odrinjen na stranski tir. 

Jasna evropska perspektiva držav Zahodnega Balkana je po Junckerjevih besedah pomembna kot alternativa morebitnim dogodkom, ki bi regijo utegnili vrniti v devetdeseta leta prejšnjega stoletja. Tega si, kot je povedal Juncker, nihče ne želi. Da je »evropeizacija Balkana nujna za preprečitev balkanizacije Evrope«, je v preteklosti že večkrat opozoril tudi bolgarski premier Borisov.

Juncker je v začetku tedna na novinarski konferenci s predsednikom republike Borutom Pahorjem izpostavil tudi vpliv vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško na širitev. Posvaril je, da je evropska prihodnost Zahodnega Balkana v rokah Slovenije in Hrvaške, saj da zaradi njunega spora o meji v prihodnje vstop v Unijo ne bo več mogoč, če bodo obstajala nerešena vprašanja meje.