Vse več mrtvih na kalifornijskih pogoriščih

Reševalci včasih najdejo le še »pepel in kosti«, trenutna bilanca 31 mrtvih pa še zdaleč ni dokončna.
Objavljeno
13. oktober 2017 09.07
California Wildfires
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

Gasilci na severu Kalifornije še vedno niso ukrotili požarov, ki od nedelje divjajo v Zlati državi in že veljajo za najhujše v zadnjih 80 letih. Včeraj je število mrtvih naraslo na 31, kalifornijsko ministrstvo za gozdarstvo in zaščito pred požari pa je ocenilo, da sta močan veter in suša ogenj razširila na slabih 77.000 hektarov, kar je malo manj od površine Triglavskega nacionalnega parka.

Največ škode je v okrožju Sonoma severno od San Francisca, v osrčju kalifornijske vinske dežele. Tam je umrlo 17 ljudi, še vedno jih pogrešajo 400. V mestu Santa Rosa je pogorelo skoraj tri tisoč domov. Število smrtnih žrtev je že preseglo katastrofalne požare iz leta 1991 na območju Oakland Hills ter se izenačilo s požarom iz 1933. na območju parka Griffith, severno od Los Angelesa. Zelo verjetno bo zadnjega preseglo, saj oblasti še vedno preiskujejo zoglenele ruševine.

Čeprav gašenje še vedno poteka, se odgovorni že soočajo z vprašanji, kaj je zanetilo ogenj na področju Sonome in ali so naredili dovolj za opozarjanje prebivalcev, ko so se plameni začeli približevati naseljenim območjem. Mnogi so morali panično bežati, ko so zublji nenadoma planili proti njihovim domovom, reševalci pa pričajo, da jih je povsem osupnila hitrost, s katero so se širili zublji. Za obveščanje so bile zadolžene posamezne lokalne skupnosti, v Sonomi pravijo, da niso razglasili splošnega alarma, ker so se bali vsesplošne panike in povsem zamašenih cest. Gasilski preiskovalci ugotavljajo, ali je nekatere požare morda zanetila podrta električna napeljava.

Napovedi Nacionalne meteorološke službe so včeraj prinesle nekaj olajšanja, saj so se sunki vetra unesli in se tudi danes ne bodo krepili. Toda že konec tedna bo predvidoma zapihal močan severnik, kar bi lahko znova razplamtelo ogenj in še otežilo delo gasilcev. Težavno je tudi delo reševalcev, na pogoriščih odkrivajo nova in nova trupla. »Našli smo ljudi, ki so bili skoraj nedotaknjeni, spet naslednjič lahko zberemo le še pepel in kosti,« je razmere opisal Robert Giordano, šerif okrožja Sonoma.