Katar zaradi blokade arabskih držav s pritožbo na WTO

Po oceni Katarja Savdska Arabija, Združeni arabski emirati in Bahrajn kršijo temeljna trgovinska pravila.

Objavljeno
01. avgust 2017 16.05
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Ženeva/Doha - Katar se je zaradi »nezakonitega obleganja« arabskih sosed pritožil na Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO). Države namreč po oceni Katarja kršijo temeljna trgovinska pravila. Pritožbo na WTO so danes razkrili v Dohi, potrdila pa jo je tudi že organizacija s sedežem v Ženevi.

Štiri države s Savdsko Arabijo na čelu so s Katarjem zaradi domnevne podpore terorizmu 5. junija prekinile diplomatske in gospodarske odnose. Med drugim od Katarja terjajo zaprtje televizijske mreže Al Džazira in turškega vojaškega oporišča v državi ter ohladitev odnosov z Iranom.

Katar je danes vložil pritožbo proti Savdski Arabiji, Združenim arabskim emiratom ter Bahrajnu, navaja nemška tiskovna agencija dpa. V bojkotu pa sicer sodeluje tudi Egipt. Katar je formalno zahteval posvetovanje s trojico držav, kar je prvi korak v trgovinskem sporu. Države imajo sedaj 60 dni časa za odziv.

Kot so prepričani v Dohi, ravnanje arabskih sosed ni v skladu s temeljno zakonodajo in konvencijami o trgovanju z blagom in storitvami, pa tudi trgovinskimi vidiki intelektualne lastnine. »Arbitrarni ukrepi držav, ki nas oblegajo, so jasna kršitev določb konvencij mednarodnega trgovinskega prava,« so poudarili po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.