Kenijci glasujejo po etnični pripadnosti

Pričakovano razglasitev zmagovalca predsedniških volitev spremlja strah pred izbruhom etničnega nasilja.
Objavljeno
11. avgust 2017 16.16
Ka. M.
Ka. M.

Nairobi – Uhuru Kenyatta bo najverjetneje ostal na predsedniškem položaju. Neuradni rezultati volilne komisije kažejo, da je dobil nekaj več kot 50 odstotkov glasov, kar je dovolj za zmago v prvem krogu. Delne rezultate izpodbija opozicijski kandidat Raila Odinga.

Odinga je prepričan, da so statistike volilne komisije neverodostojne in zmanipulirane, saj da je po evidencah opozicije v prednosti on. Njegovi podporniki se zbirajo na ulicah, kjer so spopadi s kenijskimi oboroženimi enotami zahtevali tudi smrtne žrtve.

Hekerji »ukradli« volitve

Zunanji opazovalci kenijskih volitev niso opazili nepravilnosti. Afriška unija in Commonwealth sta opisala volitve kot kredibilne, enako meni Evropska unija, od koder so sporočili, da bi morali kandidati sprejeti premoč tekmecev kot »naravno«, navaja BBC. Nasprotno je Odinga prepričan, da je hekerjem uspelo vdreti v podatkovno bazo volilne komisije in »ukrasti volitve«. Komisija njegove navedbe zanika s pojasnilom, da se je poskus vdora resnično zgodil, a se napadalcem ni uspelo prebiti do dotičnih baz podatkov.

Na torkovih volitvah v Keniji državljani niso volili samo predsednika, temveč tudi poslance v parlament in senat, predstavnice žensk v zakonodajnih organih, guvernerje regij in poslance v regijskih skupščinah. V javnosti sicer najbolj odmevajo predsedniške volitve, tudi zaradi nepoštenega volilnega boja. Najvplivnejša kandidata, pripadnika različnih etničnih skupin, sta zavajala volivce tudi na spletu. Na socialnih omrežjih je denimo krožil videoposnetek, ki prikazuje prihodnost Kenije v primeru zmage Raile Odinge.

Strah pred nasiljem

Propagandni posnetek, ki so ga objavili njegovi nasprotniki, prikazuje Kenijo v strahovitem stanju in vpliva na čustva ljudi. Ti, kot piše Al Džazira, navadno glasujejo na podlagi etnične pripadnosti kandidatov in ne zaradi njihovega političnega programa.

Obstaja bojazen, da se bodo vzorci nepravilnosti in nasilja preteklih volitev ponovili. Leta 2007 je zaradi etničnega konflikta izgubilo življenje najmanj 1100 ljudi, več kot pol milijona jih je zapustilo dom. Spopadi so izbruhnili, ko je volilna komisija za zmagovalca razglasila Mwaija Kibakija in ne Raile Odinge, ki so mu zmago napovedovali neuradni rezultati.

Izbruh vnovičnega etničnega konflikta v državi ne bi imel katastrofalnih posledic samo za kenijsko prebivalstvo. V Keniji je tudi več begunskih taborišč, ki so med največjimi v svetovnem merilu. Tam (začasno) domuje več sto tisoč ljudi, po večini Somalcev.