Voditelji obeh Korej kmalu za skupno mizo?

Južna Koreja predlaga srečanje na visoki ravni s severnimi sosedi - prvo po letu 2015.

Objavljeno
01. januar 2018 12.58
J. B., N. G., STA
J. B., N. G., STA

Hladni odnosi med Južno in Severno Korejo bi se utegnili nekoliko odtajati. Prvič po letu 2015 bi namreč lahko visoki predstavniki sedli za isto mizo. Južna Koreja je namreč svoji severni sosedi danes predlagala pogovore na visoki ravni, ki bi potekali 9. januarja. Predlog iz Seula je prišel dan po tistem, ko je severnokorejski voditelj Kim Džong Un izkazal interes za dialog z južno sosedo.

»Jedrski gumb vedno na mizi«

Južnokorejski minister za združitev Cho Myoung-gyon je danes dejal, da Seul znova poudarja svojo pripravljenost za pogovore s Severno Korejo »kadarkoli, kjerkoli, v kakršnikoli obliki«, poroča STA. »Upamo, da lahko Jug in Sever sedeta za mizo in razpravljata o udeležbi severnokorejske delegacije na igrah v Pjongčangu kot tudi o drugi vprašanjih vzajemnega interesa za izboljšanje medkorejskih vezi,« je še dejal Cho na novinarski konferenci.

Za zmanjšanje napetosti med sosedama, ki ju vse od konca vojne loči močno varovana demilitarizirana cona, se zavzema tudi južnokorejski predsednik Moon Jae-in, ki je danes pozdravil Kimov predlog za začetek dialoga. Toda v isti sapi je poudaril, da morajo izboljšanje odnosov med Korejama spremljati ukrepi tudi v smeri jedrskega razoroževanja.


Južnokorejski predsednik Moon Jae-in. Foto: AP

Tu se pogledi obeh Korej močno razlikujejo. V včerajšnjem novoletnem nagovoru je namreč Kim Džong Un, prvi mož Severne Koreje, svet posvaril, da je »jedrski gumb vedno na njegovi mizi« in da so celotne ZDA v dosegu severnokorejskega jedrskega orožja. Težišče govora je postavil na program razvoja orožja, češ da mora njegova država množično proizvajati jedrske konice in balistične rakete ter pospešiti njihovo nameščanje ter večkrat ponovil trditev, da je Severna Koraje dosegla svoj cilj in postala jedrska država. Hkrati je vztrajal, da je krepitev jedrskega programa obrambne narave. 

Severnokorejski drsalec na olimpijske igre?

Kljub zaostrovanju retorike proti ZDA in svetu je Kim nakazal možnost izboljšanja odnosov z Južno Korejo in spomnil, da je letošnje leto pomembno za obe državi - Severna Koreja bo proslavila 70. obletnico ustanovitve, Južna Koreja pa bo gostila olimpijske igre. »Morali bi odtajati zamrznjene odnose med Severom in Jugom in tako počastiti pomembno leto,« je dejal.

Kim je nakazal tudi, da bi lahko na zimske olimpijske igre, ki bodo februarja v Pjongčangu, poslali svojo ekipo, saj bi tako pokazali enotnost.

Za olimpijske igre sta se sicer od severnokorejskih športnikov kvalificirala samo umetnostna drsalca Ryom Tae-ok in Kim Ju-sik. A kot pojasnjuje BBC, je Pjongjang zamudil uradni rok za potrditev sodelovanja. Par bi vseeno lahko tekmoval s povabilom Mednarodnega olimpijskega komiteja.


Spremljanje prenosa novoletnega nagovora severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Foto: AP

V Južni Koreji pripravljeni

Iz južnokorejske predsedniške palače so sporočili, da pozdravljajo pripravljenost Severne Koreje za pogovore o udeležbi njihovih športnikov na olimpijskih igrah. Če bodo olimpijske igre uspešno pripravljene, to ne bo pripomoglo le k miru na Korejskem polotoku ampak tudi v regiji in po svetu, so zapisali v sporočilu za javnost.

Vodja organizacijskega odbora zimskih olimpijskih iger Li Hi-Beom je za AFP dejal, da aktivno pozdravlja severnokorejski predlog. »Na olimpijske igre se pripravljamo z domnevno, da bo Sever na koncu sodeloval na igrah,« je povedal. Pojasnil je, da imajo že pripravljen protokol glede namestitve in potovanja severnokorejskih športnikov.

Kitajska pogovore pozdravlja, Trump skeptičen

Tudi Kitajska je pozdravila pobudo Južne Koreje. »Opazili smo pozitivno sporočilo, ki sta ga poslala voditelja Korej glede izboljšanja odnosov in sodelovanja na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu,« je dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Geng Shuang. »To je dobra stvar. Kitajska spodbuja Severno in Južno Korejo, da izkoristita to priložnost za izboljšanje medsebojnih odnosov in zmanjšanje napetosti na polotoku ter za jedrsko razorožitev,« je dodal.

Ameriški predsednik Donald Trump se je, kot običajno, odzval na twitterju. »Raketni mož se zdaj prvič želi pogovarjati z Južno Korejo. Morda je to dobra novica, morda ne - bomo videli!« je zapisal Trump in zatrdil, da imajo očitno sankcije in drugi pritiski na severnokorejski režim velik vpliv.