Severna Koreja načrt o napadu na Guam obljublja do sredine avgusta

Če bo severnokorejski voditelj Kim Džong Un načrt potrdil, bodo rakete sočasno padle 30 do 40 kilometrov od Guama.

Objavljeno
10. avgust 2017 09.09
NKOREA-US-MILITARY-MISSILE
Š. J., STA
Š. J., STA
Pjongjang − Iz Severne Koreje so danes sporočili, da bo njihov načrt za izstrelitev štirih balističnih raket blizu ameriškega Guama pripravljen že kmalu, do sredine avgusta. Če bo severnokorejski voditelj Kim Džong Un načrt potrdil, bodo rakete sočasno padle 30 do 40 kilometrov od Guama, je dejal general Kim Rak Gyom.

Pjongjang je že v sredo napovedal raketno obstreljevanje tega ameriškega čezmorskega ozemlja v Tihem oceanu. Napovedal ga je po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump dejal, da se bo Severna Koreja soočila z »ognjem in gnevom«, če bo s svojim programom orožja še naprej grozila ZDA.


Množica v podporo stališču Severne Koreje proti ZDA na trgu Kim Il Sunga v Pjongjangu. Foto: KCNA VIA KNS/AFP

To njegovo izjavo so severnokorejski mediji danes označili za popolno neumnost. »Smiseln dialog ni mogoč s takšnim človekom, ki je oropan razuma in razume samo silo,« pa je dejal omenjeni severnokorejski general, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je sicer glede omenjene Trumpove izjave v sredo dejal, da je zgolj uporabil jezik, ki bi ga razumel severnokorejski voditelj.

Trump se je s temi besedami oglasil, potem ko je časnik Washington Post na podlagi ameriških obveščevalnih podatkov v torek poročal, da je Severni Koreji uspelo narediti jedrsko konico, ki je dovolj majhna za namestitev na raketo dolgega dosega. To bi pomenilo, da ima Pjongjang jedrsko orožje, ki ga lahko pošlje na cilj z raketo.

Napetost se stopnjuje po tem, ko je varnostni svet ZN v soboto soglasno sprejel nove, doslej najostrejše sankcije proti Severni Koreji. Severna Koreja jih je v odzivu označila za grobo kršitev njene suverenosti. Sporočila je, da se ne bo pogajala o svojem jedrskem in raketnem programu, saj jo ogrožajo ZDA.