Kralj spletnega pokra

Rajski dokumenti: Kanadčan izraelskega rodu je tudi s pomočjo Applebyja zgradil pokeraški imperij in ga moral zapustiti.
Objavljeno
10. november 2017 20.22
Anne Panasuk, Gaétan Pouliot, André Guimares, Enquête, Radio Canada
Anne Panasuk, Gaétan Pouliot, André Guimares, Enquête, Radio Canada

Amaya, največja družba za poker prek spleta na svetu, ki jo je ustanovil Kanadčan David Baazov, je s pomočjo Applebyja registrirala okrog trideset družb v davčni oazi na otoku Man. Prav tam je izpeljala tudi prevzem pokeraškega spletnega mesta PokerStars, s čimer si je »prislužila« največjo kazensko preiskavo, kar so jih kdaj uvedli v kanadski zgodovini.

Stotine milijonov ljudi vsak dan vključi svoje telefone, računalnike ali tablice, da bi stavili v spletnih igrah, pa naj gre za športne stave ali poker. Ta razmeroma nova igralniška industrija ustvarja več kot 500 milijard dolarjev prihodkov.

Več držav, med njimi tudi Kanada, strogo omejuje igre na spletu. Tako so na primer v Québecu na naslovu Espacejeux zakonite samo spletne strani Loto-Québec.

V ZDA je pravosodno ministrstvo leta 2011 presenetilo z veliko potezo in enajst direktorjev podjetij obtožilo zaradi goljufije ter zaseglo ameriške spletne naslove treh največjih svetovnih spletnih strani, med katerimi sta bili tudi PokerStars in Full Tilt Poker.

Ko je tridesetletni Montrealčan David Baazov sklenil, da bo za skoraj pet milijard dolarjev kupil PokerStars in Full Tilt, je vrsti igralcev na tem področju zaprlo sapo. Na tehtnici je bilo 60 odstotkov svetovnega trga pokra in pet milijonov aktivnih igralcev.

S to velikansko finančno transakcijo je Baazov postal skoraj mitska medijska osebnost. Mednarodni mediji so ga takrat poimenovali kralj spletnega pokra.

PokerStars na muhi Baazova

David Baazov se je rodil v družini ruskih priseljencev v Izraelu. Njegova družina se je v predmestje Montreala priselila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in takrat ni bila ravno bogata. Najstarejši sin Ofer (z vzdevkom Josh) je imel težave z ameriškim pravosodjem. Leta 1997 ga je ameriška zvezna trgovinska komisija razglasila za krivega goljufij z njegovimi podjetji za telemarketing, ki so imela sedež v Montrealu. Žrtvam je bil dolžan 777.000 kanadskih dolarjev (danes okrog 518.000 evrov).

Za dostop do vseh prispevkov kliknite na spodnjo ilustracijo:


Najmlajši, David, ni končal študija na kolidžu, vendar je bil poln ambicij. Bratje so se k skupnemu delu spravljali tako, da so ustanavljali različna podjetja. Leta 2005 se je pojavila družba Amaya.

Devet let pozneje je Amaya, ki je imela pred tem tri leta finančnih izgub in zelo malo likvidnega denarja, objavila, da želi kupiti družbo Oldford Group. Ta je bila lastnica priljubljenega spletnega mesta PokerStars – podjetja, ki ustvarja milijardo dolarjev prihodkov in 417 milijonov dobička. Žaba je hotela pogoltniti vola.

David Baazov je poletel na otok Man, ki slovi kot davčni raj, da bi to transakcijo izvedel, kajti PokerStars je že imel sedež na otoku. Imel je podporo med bančniki na Wall Streetu. Toda ni vedel, da ga nadzoruje agencija za finančne trge.

Amaya na otoku Man

Do nedavnega je imela družba Amaya sedež v predmestju Montreala. Letos poleti pa je podjetje spremenilo ime v The Stars Group Inc. in svoj sedež preselilo v Toronto. Skupina je registrirana na borzah v Torontu in New Yorku, vzdržuje pa okrog trideset družb, ki so registrirane na otoku Man.Morda za podjetje, specializirano za spletne stave, ni presenetljivo, da dela prek strežnikov v tujini, prek katerih spletno igralništvo pritegne na tisoče igralcev po vsem svetu.

Družbe, ki so registrirane v davčnem raju, upravljajo rezidenti otoka Man. To storitev jim omogoča Appleby, odvetniška družba v srcu tako imenovanih Rajskih dokumentov, razkritja dokumentov o davčnih oazah.

Leta 2015 je Amaya pri odvetniški pisarni Appleby naročila ustanovitev nove družbe na otoku Man. Korespondenca, ki so jo pridobili novinarji Radia Canada, kaže, da sta bila za direktorja imenovana prebivalca otoka in ne Kanadčana, da bi se izognili plačevanju davka v Kanadi. Pri tem so bili tudi uspešni.

»To se imenuje izogibanje davčnim obveznostim, ki ni goljufija, ampak odločitev, o kateri je mogoče reči, da je nemoralna. Ustanovitev družbe v davčni oazi ni nezakonita, tako dejanje pa je nezakonito, če 'kanadska' družba zato ne plačuje svojega pravičnega deleža davkov,« pojasnjuje Claude Mathieu, vodja programa za boj proti finančni kriminaliteti na Univerzi v Sherbrooku.


Baazov si je s prevzemom pokeraškega spletnega mesta PokerStars prislužil naziv kralja spletnega pokra. Foto: Dokumentacija Dela

PokerStars

Ustanovila sta ga Kanadčan Isai Scheinberg, ki je bil podobno kot Baazov rojen v Izraelu, in Paul Tate. Leta 2011 je ameriška FBI oba moška obtožila bančnih goljufij, nezakonitih stav in pranja denarja, povezanega z njunimi dejavnostmi v Združenih državah Amerike. Julija 2012 je bila dosežena poravnava, ki je podjetje prisilila, da plača denarno kazen v višini 731 milijonov ameriških dolarjev.

Tudi Scheinberg je bil »gost« davčnih oaz. Lastnica PokerStars, družba Oldford Group, je bila registrirana na Britanskih Deviških otokih od leta 2011. Dve leti pozneje so ob asistenci Applebyja sedež podjetja preselili na otok Man, kjer so družbo prodali podjetju Amaya Gaming oziroma Davidu Baazovu.

Preiskava agencije za finančne trge

Amaya je kopičila presežke. Največja spletna pokerska družba je s pridobitvijo družbe PokerStars izvedla velikansko transakcijo in postala tudi predmet največje kazenske preiskave, kar so jih kdaj uvedli v kanadski zgodovini. Agencija za finančne trge (AMF) je vložila obtožbe zaradi začetih kaznivih dejanj in ne zaradi pranja denarja. Med kar petimi obtožbami so bili tudi očitki o vplivanju na tržno ceno in izkoriščanju privilegiranih informacij.Po navedbah AMF naj bi David Baazov po svojem bratu Oferju vlagatelje preskrboval s privilegiranimi podatki, kar naj bi trinajstim osebam omogočilo, da so ustvarile nezakonite dobičke. Med njimi je Earl Levitt, nekdanji svetovalec in dolgoletni poslovni partner Davida Baazova, ki naj bi ustvaril več kot pol milijona dolarjev dobička. Agencija trdi, da je bilo ustvarjenega za kar 800 milijonov dolarjev dobička, pri čemer naj bi Baazov zase pobiral 20-odstotno provizijo.

Sojenje na kazenskem sodišču v Québecu je napovedano za 11. december. David Baazov je v celoti zanikal vse očitke in zavrnil vsakršno krivdo. Preiskava nadzornega AMF še ni končana pa tudi postopki pred finančnim sodiščem še ne.

Zaradi obtožb je David Baazov avgusta 2016 zapustil svojo funkcijo in prodal svoje delnice. Zamenjal ga je Rafael Ashkenazi, rojen v Izraelu, vendar nima stalnega prebivališča v Kanadi, ampak je rezident otoka Man.