Lepotica, ki si želi miru v Nubskih gorah

Natalina Jacuba, lepotna kraljica Nubskih gora, opozarja na trpljenje njenega ljudstva, rasizem ...

Objavljeno
07. julij 2016 13.41
Mo. B.
Mo. B.

Triindvajsetletna Natalina Jacuba je ena od tistih lepotnih kraljic, od katerih se ne pričakuje, da se bodo pustile ukalupiti v stereotipna pričakovanja do najlepših med najlepšimi. Odre, na katere je povabljena kot lepotna kraljica Nubskih gora – tekmovanja, namenjenega opozarjanju na tegobe v regiji –, izkorišča za opozarjanje na težave njenega ljudstva, ujetega na obleganem območju province Južni Kordofan. »Moj dom je v središču konflikta. Ne smem biti tiho, saj imam priložnost [javno govoriti o konfliktu] in moji ljudje se zanašajo name,« je po poročanju Guardiana povedala med enim od svojih nastopov.

Za najlepšo Nubskih gora so jo okronali že leta 2014, a je komisija lepotnega tekmovanja, katerega namen je ravno opozarjanje na tegobe regije, njeno kraljevanje lani podaljšala še za eno leto. Prepričani so, da potrebuje več časa, da svoje sporočilo preda svetu. »Politikom in ministrom sem povedala, da si želimo miru. Ubijajo in posiljujejo naše matere in sestre. Da, mi v Kartumu [glavnem mestu Sudana] smo na varnem, a trpimo zato, ker trpijo naše družine doma.«

Na območje Nubskih gora redno »dežujejo« šrapnelne bombe, ki so mnoge prisilile v beg, tisti, ki so ostali, pa so prisiljeni v skrivanje. Zemlja tako ostaja neobdelana, civilnih žrtev je mnogo, kampanja vlade v Kartumu proti upornikom, ki naj bi se zatekli v odmaknjene vasice, pa se nadaljuje. Sudanska vlada je po podatkih spletne strani Nuba Reports od leta 2012 na civilne tarče odvrgla več kot 4000 bomb.

Namen lepotnega tekmovanja, ki od tekmovalk pričakuje znanje več jezikov in strogo prepoveduje uporabo krem za svetlenje polti, je tudi opozarjati na raznobarvnost Sudana. Ta še zdaleč ni samo arabski. »Tu vlada kultura rasizma. Iz televizije od jutra do večera bruhajo sporočila, ki nas [nubsko ljudstvo] opozarjajo na izključenost,« je povedala 24-letna Noha Mahdi, eno od deklet, ki upajo, da bodo nasledile Natalino Jacubo.

Čeprav se najlepša med najlepšimi ni zatekla k stereotipnim puhlicam o miru na svetu, ampak opozarja na težave ljudstva v regiji na sudanski meji, so njena sporočila lahko še kako globalna: »Lepota je v vsakomur in povsod. Skupnost je tista, ki zaseje seme dvoma, tista, ki nam da občutek, da v nas ni lepote, če ne izgledamo, kot je pričakovano.«