Leto dva po Trumpovem štetju

Ameriško volilno leto, ki naj bi prineslo zasuk v levo, lahko utrdi oblast Newyorčana, ki verjame, da prihaja čudovit čas.
Objavljeno
02. januar 2018 21.55
Supporters of Pakistani religious group rally to condemn a tweet by U.S. President Donald Trump in Karachi, Pakistan, Tuesday, Jan. 2, 2018. Trump slammed Pakistan for 'lies & deceit' in a New Year's Day tweet that said Islamabad had played U.S. leaders
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – 2018 bo čudovito leto, je ameriški predsednik napovedal na novoletni zabavi v floridskem klubu Mar-a-Lago. Donald Trump drugo leto v Beli hiši začenja na krilih politične zmage z davčno reformo in z optimizmom v gospodarstvu. Zaradi tega in ob vse večji otopelosti na njegove izpade jesenske volitve morda ne bodo popolna katastrofa za desnico.

Trump je novo leto začel s poplavo sporočil na družbenem omrežju twitter in ponovno dokazal, da odgovorna funkcija ne spreminja njega, temveč on spreminja pogled na vlogo predsednika ZDA. Slabih dvanajst mesecev od njegove prisege se dogaja normalizacija »ignorantskega gejzirja sovraštva«, kot je levičarski časnik Slate poimenoval njegove trumpizme, država pa se po besedah kolumnista Charlesa Piercea privaja na »blodečo vladavino napol zmešanega predsednika«. Na drugi strani medijskega prostora se posmehujejo »razočaranju progresivnih elit«, ker v Washingtonu ni bilo fašističnega prevrata, ki so ga napovedovali, ugotavlja desničarski Wall Street Journal.

Gospodarski optimizem

Petinštirideseti predsednik je v Belo hišo prišel povsem nepripravljen na vodenje države in prvo leto zapravil za nenehne dvorne drame ter drsenje iz poraza v poraz, ves čas nevarno na robu političnega preživetja. Republikansko stranko je potisnil v tiho državljansko vojno med klasičnimi konservativci, zgroženimi nad njegovim slogom vodenja države, in populističnimi skrajneži. Po letu precejšnjega razsula, neosredotočenosti in vladanja z odzivanjem na zunanje dogodke je njegova priljubljenost na rekordno nizki ravni. Vse to je okrepilo napovedi, da bo osrednji politični dogodek leta 2018 – jesenske kongresne volitve – ne samo referendum o predsedovanju ter običajen težek preizkus za vladajočo stranko, temveč hud poraz za republikance.

Toda na videz preprosta napoved ni tako jasna. Republikancem, ki vse bolj postajajo Trumpova stranka, je proti koncu lanskega leta uspelo strniti vrste ter v novo politično sezono prihajajo z odmevno zmago, sprejetjem davčne reforme. Ta bo dolgoročno morda nov udarec za srednji razred (in proračunsko stabilnost države), toda kratkoročno večini prinaša nižje davke in več denarja. Ameriško gospodarstvo je prežeto z optimizmom, ne samo na prenapihnjenem borznem trgu, ki se kaže v vlaganjih v nove tovarne in opremo, kar bo še spodbudilo gospodarsko rast in prineslo nova delovna mesta. Po letih nenehnega padanja brezposelnosti je pomanjkanje delovne sile končno spodbudilo tudi rast plač. Vse to je voda na mlin predsednika, ki nenehno ponavlja, da je rast njegova zasluga.

Sporočilo Alabame

S sprejetjem davčne reforme je pokazal, da se je morda naučil tudi dela s kongresom, hkrati je v pravem trenutku obmolknil in pustil, da so spretni pogajalci v ozadju vlekli niti. Njegova administracija je po nenehnih kadrovskih menjavah še vedno podhranjena in težko vodi državo, toda vse manj je začetniških napak, volivci pa so vse manj občutljivi nanje. Desnica je v Alabami izgubila dolgoletni senatni sedež, toda po drugi strani so bile potrebne hude obtožbe o nadlegovanju 14-letnic, da so spodnesle tako skrajnega kandidata, da se mu je sprva odpovedal celo brezvestni Trump. Zaradi česar ni jasno, ali je šlo za veliko zmago demokratov ali pa so ZDA samo spoznale, do kod je v Trumpovi dobi zdrsnila nova meja še sprejemljivega v politiki.

Poleg tega domnevno ruska propagandna mašinerija, ki je menda jeseni 2016 na družbenih omrežjih pomagala k presenetljivi zmagi newyorškega milijarderja, po pisanju ameriških medijev še vedno deluje. Trumpu nad glavo ves čas visi meč tako imenovane ruske preiskave, v kateri posebni preiskovalec Robert Mueller išče morebitne povezave med njegovo kampanjo in domnevnim ruskim napadom na volitve. Največje vprašanje je, kaj je Muellerju zaupala njegova nova kronska priča, nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn. Po letu dni zmerjanja medijev z lažnivimi novicami ter sistematičnega sejanja nezaupanja v vse kritike Trumpa je država utrujena nenehnih afer in obtožb na račun predsednika.

Jedrski gumb

Ta je s svojim tvitanjem napovedal tudi novo težavno leto v ameriški zunanji politiki. Trumpove slabosti – nepredvidljivi odzivi, nepripravljenost, svojeglavost in preslišanje nasvetov – so po besedah kolumnistke časnika Bloomberg Megan McArdle doma neprijetne, na mednarodni ravni pa »naravnost strašljive«. Ob volitvah v Rusiji in krepitvi moči Kitajske se zdi, da se letos ne bomo mogli izogniti večjim kriznim razmeram, prva in za zdaj največja se kuha že od lani, ko je vrhovni poveljnik največje vojaške sile napovedal možnost popolnega uničenja Severne Koreje. Soočenje med ne ravno uravnovešenim predsednikom ZDA in povsem neobvladljivim voditeljem Severne Koreje je že sprožilo razprave, ali imajo ZDA dovolj varovalk, ki državo in svet varujejo pred Trumpovimi vzgibi.