Malala gre na Oxford

Eminentna britanska univerza je najmlajšo Nobelovo nagrajenko povabila na razgovor na podlagi njenih razultatov na zaključnih izpitih.

Objavljeno
20. avgust 2017 18.51
N.D.
N.D.
Pakistanka Malala Jusafzaj je postala svetovno znana pred petimi leti, ko je bila stara petnajst let. Tedaj so jo namreč poskusili usmrtiti talibi, ker se je v odmevnem blogu (sicer pod psevdonimom) zavzemala za pravico deklic do šolanja.

Malalo je talibanski strelec močno poškodoval. Ko si je delno opomogla, so jo prepeljali v Birmingham, kjer je v zdravniški oskrbi počasi okrevala. V Veliki Britaniji je tudi ostala in obiskovala dekliško srednjo šolo Edgbaston. Leta 2014 ji je njen angažma za pravice žensk prinesel Nobelovo nagrado za mir. V reviji Time je bila vrsto let na lestvici najvplivnejših ljudi na svetu.

Zdaj, stara dvajset let, je bila Malala sprejeta na Oxford. Študirala bo »PPE« ali filozofijo, politiko in ekonomijo. »Tako sem navdušena, da grem na Oxford! Čestitam tudi drugim študentom, ki so se prebili skozi najtežje leto. Vse najboljše v prihodnosti!«

Eminentna britanska univerza je Malalo povabila na razgovor na podlagi njenih rezultatov na zaključnih izpitih. Najmlajša prejemnica Nobelove nagrade se je odzvala vabilu in dejala: »To je bil najtežji razgovor v mojem življenju. Še zdaj se stresem, ko pomislim nanj.« Prijavila se je tudi na druge univerze, a ko je izvedela, da so jo sprejeli na Oxford, odločitev ni bila težka.

Dekle, ki je od mladih nog aktivistka, je ustanovila svojo fundacijo in je sopodpisnica knjižne uspešnice Jaz sem Malala. Priznala je, da se želi nekoč vrniti v Pakistan in graditi politično kariero. A za zdaj bo pogumno dekle, o kateri so posneli tudi dokumentarni film, ostala v študijskih vodah in po diplomi na Oxfordu najverjetneje nadaljevala študij v ZDA.