Nad modrice z ličili

V Maroku ženskam po televiziji svetujejo, kako z nekaj ustvarjalnosti prekrijejo sledove svojega trpljenja. 

Objavljeno
01. december 2016 16.18
TOPSHOTS-MOROCCO-DAILYLIFE
Ju. K.
Ju. K.

Maroška nacionalna televizija se je opravičila za oddajo, med katero so ženskam svetovali, kako naj s pomočjo ličil zakrijejo svoje modrice, a po besedah kritikov je z njo le prikazala brezskrben odnos maroške družbe do nasilja v družini.

»Gre za temo, o kateri se ne bi smeli pogovarjati, a na žalost tako pač je,« je med oddajo, predvajano dva dni pred mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad ženskami, dejala njena voditeljica. »Upamo, da vam bodo te lepotni nasveti pomagali pri tem, da normalno nadaljujete svoje življenje.« Njene besede so predstavljale prvovrstno žalitev za vse tiste, ki že leta opozarjajo na spregledan problem nasilja v družini, in sprožile ostro reakcijo na družbenih omrežjih. Vodstvo televizije 2M se je po poročanju zahodnih medijev nekaj dni kasneje gledalcem opravičilo za »popolnoma neprimeren« prispevek in ga označilo za napako, ki je bila storjena v popolnem nasprotju z dolgoletno uredniško politiko.

A za nekatere napaka ni bila tako neobičajna. Mediji po besedah Sadije Elbahi, poslanke v maroškem parlamentu, opravljajo pomembno vlogo pri legitimiziranju nasilja nad ženskami. »Prikažejo ga kot nekaj normalnega,« je poslanka zapisala na svojem profilu na facebooku.

Po uradnih statistikah sodeč, se je kar dve tretjini maroških žensk v svojem življenju že soočilo s fizičnim, psihičnim ali ekononomskim nasiljem. Kazenska zakonodaja dolgo časa ni predvidevala nikakršnih sankcij proti nasilnežem, ki se za stenami svojih domov znašajo nad ženskami. Vlada in spodnji dom parlamenta sta pred nekaj meseci potrdila nov zakon, s katerim bo država naredila korak v smeri kriminalizacije nasilja v družini. A po mnenju nevladnih organizacij je ta še vedno preveč popustljiv do storilcev in nudi premajhno zaščito njihovim žrtvam. Pri nekaterih zločinih, kot je posilstvo znotraj zakonske zveze, pa zakon povsem odpove.

Kljub temu, da Maroko velja za eno najbolj progresivnih muslimanskih držav, nekateri, med njimi minister za pravosodje Mustafa Ramid, s tem nimajo bistvenih težav, odgovornost za ukrepanje v takšnih primerih zvračajo na žrtve. »Če ženska ni pripravljena sprejeti želja svojega moža, je lažje, da se od njega loči, kot pa da ga prijavi policiji,« je Ramid v začetku tega leta dejal za francoski portal Mediapart. »Ženska bi morali sprejeti svojega moža ali odditi.«