Michael Flynn naj bi načrtoval ugrabitev turškega klerika v ZDA

Skupaj s svojim sinom načrtoval ugrabitev turškega klerika Fethullaha Gülena.
Objavljeno
10. november 2017 20.09
USA-TRUMP/RUSSIA
A. S. H., STA
A. S. H., STA
New York - Ameriški posebni tožilec Robert Mueller v okviru preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve preiskuje tudi obtožbe, da je nekdanji svetovalec za nacionalno varnost ZDA, general Michael Flynn, skupaj s svojim sinom načrtoval ugrabitev turškega klerika Fethullaha Gülena, danes poroča ameriški časnik Wall Street Journal.

FBI je glede tega naklepa, o katerem je sestanek s predstavniki turške vlade potekal sredi decembra lani v New Yorku, zaslišal štiri priče. Upokojeni general in njegov sin Michael Flynn mlajši naj bi z ugrabitvijo od Turčije skušala iztržiti 15 milijonov dolarjev. Na sestanku naj bi govorili o logistiki ugrabitve in prevoza Gülena v Turčijo. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v ZDA živečemu kleriku očita organizacijo lanskega neuspelega državnega udara v Turčiji, Ankara pa že od udara dalje od Washingtona zahteva njegovo izročitev.

Tudi nekdanji direktor obveščevalne agencije Cie James Woolsey je za ameriške medije potrdil, da se je Flynn o ugrabitvi in izročitvi Gülena dogovarjal že septembra lani. Mueller proti Flynnu vodi preiskavo zaradi njegovih poslov z Rusi, zaradi česar je moral Flynn odstopiti s položaja svetovalca za nacionalno varnost ZDA. Preiskujejo ga tudi, ker ni ustrezno prijavil svojega lobističnega dela za Turčijo.