Na Japonskem so se spomnili žrtev katastrofalnega potresa in cunamija

Preživeli prebivalci regije Tohoku so se danes z molitvijo spomnili na okoli 18.500 smrtnih žrtev katastrofe.

Objavljeno
11. marec 2017 17.58
JAPAN-FUKUSHIMA/ANNIVERSARY
De. P., STA
De. P., STA

Tokio - Na Japonskem se spominjajo žrtev katastrofalnega potresa in cunamija leta 2011, ki je povzročil najhujšo jedrsko katastrofo po Černobilu leta 1986. Preživeli prebivalci regije Tohoku na severovzhodu Japonske, ki jo je poplavil cunami pred šestimi leti, so se danes z molitvijo spomnili na okoli 18.500 smrtnih žrtev katastrofe.

Ob 14.46 po lokalnem času (6.46 po srednjeevropskem času) - takrat so se 11. marca 2011 v regiji stresla tla - so se žrtev spomnili z minuto molka.

Več kot 12.000 ljudi se še vedno ni vrnilo na svoje domove in še vedno živijo v zasilnih prebivališčih. Zaradi duševnih posledic katastrofe je zbolelo ali umrlo več kot 3500 ljudi. Otroci iz Fukušime, ki so od tam zbežali, pa so v japonski družbi pogosto žrtve šikan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V nuklearki v Fukušimi sta potres in cunami povzročila izpad električne energije, ki je poganjala hladilni sistem, zaradi česar je prišlo do stalitve sredice in izpusta radioaktivnih snovi v okolje. Sanacija poškodovane jedrske elektrarne naj bi trajala več desetletij.