Našli truplo novinarke, ki je izginila s podmornice

Švedinjo Kim Wall so nazadnje videli na podmornici Danca Petra Madsena, ki trdi, da je novinarka umrla v nesreči.

Objavljeno
23. avgust 2017 15.02
DENMARK-SUBMARINE
K. M.
K. M.

Na obali v bližini Københavna so včeraj našli žensko truplo brez glave in okončin, danes pa je analiza DNK pokazala, da gre za švedsko novinarko Kim Wall. 30-letnica je bila pogrešana od 10. avgusta, nazadnje pa so jo videli na podmornici danskega izumitelja Petra Madsena. Policija meni, da je Madsen namenoma potopil podmornico, s katere so ga pravočasno rešili, in ga obtožila uboja. Danec je sprva trdil, da je novinarko odložil na obali in da z njenim izginotjem nima nič, nato pa sodniku razkril, da je umrla v nesreči.

30-letna samostojna novinarka, ki je med drugim sodelovala z New York Timesom in Guardianom, je tik pred svojim izginotjem pripravljala novinarski prispevek o Petru Madsenu, Dancu, ki je leta 2008 s pomočjo donacij zgradil privatno 40-tonsko podmornico UC3 Nautilus, danes pa vodi organizacijo, ki namerava s ploščadi v Baltskem morju izstreliti raketo.


Podmornica Petra Madsena v pristanišču v Københavnu. Foto: Jens Dresling/AP

Kot poroča BBC, se je Wallova z Madsenom srečala v četrtek, 10. avgusta, v pristanišču v Københavnu. Tam se je vkrcala na njegovo podmornico, nato pa sta odplula po ožini Öresund, ki leži med Dansko in Švedsko. Ker se Švedinja ni vrnila domov, je njen fant v petkovih jutranjih urah prijavil izginotje.

Madsena in Wallovo so skupaj nazadnje opazili tik pred sončnim zahodom, ko ju je nekdo fotografiral z mimoidoče ladje. Naslednji dan se je podmornica potopila, z nje pa so uspeli rešiti le Madsena. Ker Švedinje niso našli, se je začela obširna iskalna akcija s potapljači, sonarji in helikopterjem.

Trinajst dni po njenem izginotju so na obali našli truplo brez glave in okončin, policija pa je danes potrdila, da gre za pogrešano novinarko. »Nekdo ji je namenoma odrezal roke, noge in glavo. Trup pa je bil obtežen s kovino, da ne bi priplaval na površje,« je po poročanju BBC dejal glavni preiskovalec Jens Moller Jensen, ki ni želel ugibati o vzroku njene smrti. Obdukcija še poteka, policija pa med tem išče še ostale dele njenega telesa.


Iskanje v bližini kraja, kjer so našli obglavljeno truplo novinarke, se nadaljuje. Foto: AFP

Peter Madsen, ki je priprt od 12. avgusta, je sprva vztrajal, da je novinarko odložil na obali, nato pa na zaslišanju - sicer zaprtem za javnost - sodniku dejal, da je umrla v nesreči, ki se je zgodila na podmornici. Njeno truplo je nato odvrgel v zalivu Køge, približno 50 km južno od Københavna. Za kakšno nesrečo naj bi šlo, ni znano.

Po poročanju BBC policija išče vsako podrobnost, ki bi lahko razkrila, kaj se je v resnici zgodilo s švedsko novinarko, zato prosi vse, ki so se že peljali z Madsenovo podmornico, da razkrijejo, kaj se je na njihovem potovanju dogajalo. Čeprav je policija upala, da ji bodo pri razrešitvi primera pomagali tudi morebitni DNK dokazi v podmornici, pa obstaja velika verjetnost, da jih je morska voda uničila.