Nekaj je treba storiti s Pjongjangom

Predsednika Kitajske in ZDA se v splošnem strinjata o eni stvari: vse ima svojo ceno, celo Severna Koreja.
Objavljeno
09. julij 2017 10.40
US-SKOREA-NKOREA-MILITARY
Zorana Baković
Zorana Baković

»Morda bo trajalo nekoliko dlje, kot bi si želel, morda bo trajalo nekoliko dlje, kot bi vi hoteli, ampak na koncu nam bo uspelo, tako ali drugače.« S temi besedami je ameriški predsednik Donald Trump povzel kitajsko-ameriško sodelovanje pri razoroževanju Severne Koreje, ko se je v soboto popoldne sestal s kitajskim kolegom Xi Jinpingom.

Voditelja sta se srečala v Hamburgu, kjer sta se udeležila zasedanja šefov držav in vlad, združenih v elitnem klubu G20. Že vnaprej je bilo napovedano, da bo v fokusu njunega drugega srečanja v letošnjem letu Severna Koreja, da so ZDA obsedene z nevarnostjo, ki da jim preti iz te države, pa se je videlo tudi po tem, da so ameriški strateški bombniki B-1 v soboto preletavali regijo v bližini demilitarizirane cone, ki deli Korejski polotok.


Strateški bombnik B-1 pred poletom iz ameriškega letalskega oporišča Andersen na Guamu. Foto: Jacob Skovo/AFP

Bombnika B-1 sta priletela iz Guama, kjer leži ameriško letalsko oporišče Anderson, v deseturni misiji, ki sta jo izvedla skupaj z južnokorejskimi in japonskimi lovci, pa sta potrdila, da sta pripravljena na katero koli opcijo, ki bi lahko sledila po tem, ko je Severna Koreja 4. julija uspešno preizkusila svojo prvo medcelinsko raketo.


Za povečavo kliknite na grafiko.

Predstavniki ameriške vojske so poleg tega potrdili novinarjem, da pripravljajo nov preizkus protiraketnega sistema Thaad (Terminal High Altitude Area Defence). Simulirani napad bodo izvedli z raketami srednjega dosega, prestrezne rakete pa bodo izstrelili iz Aljaske. To bo prvi tovrstni preizkus Thaada, izvedli pa ga bodo v naslednjih nekaj dneh, je agenciji Reuters zaupal neimenovani predstavnik ameriške vojske.

Pentagon je spomladi namestil protiraketni ščit, ki prav tako sodi v sistem Thaad, v Južni Koreji, kar je nenehen trn v peti odnosov med Pekingom in Washingtonom, kakor tudi med Pekingom in Seulom.

Kitajska je dobila podporo Rusije pri svoji zahtevi, da ZDA opustijo nameščanje Thaada, ki mu nasprotuje tudi velik del Južnih Korejcev, saj verjamejo, da jih prav navzočnost ameriškega protiraketnega ščita v bližini Seula spreminja v tarčo severnokorejskih provokacij.


Za povečavo kliknite na grafiko.

Sistem Thaad je bil, kot poročajo viri, ena od tem, o katerih sta se pogovarjala Xi in Trump v Hamburgu, vendar se je ameriški predsednik poskušal osredotočiti na severno Korejo kot edino pravo nevarnost, ki bi lahko bistveno pokvarila kitajsko-ameriške odnose. »Cenim vse, kar ste storili v povezavi s tem zelo pomembnim problemom, ki ga predstavlja Severna Koreja. To je problem, s katerim moramo nekaj storiti,« je Trump povedal Xiju.

Njun pogovor je sicer zavil tudi na področje dvostranske trgovine, pri čemer je Trump opozoril, da je nujna »nova ureditev«, ki bi bila »enakopravna« in »recipročna«. »Veliko stvari je vodilo k trgovinskemu neravnotežju in midva bova to obrnila,« je dejal.

Tako kot med njunim prvim srečanjem v floridskem letovišču Mar-a-Lago aprila, se tudi tokrat zdi, da Severna Koreja morda niti ne bi bila tak problem za Trumpa, če bi Kitajska širše odprla svoje tržišče za ameriške izdelke. Toda v obstoječih okoliščinah je ameriški predsednik označil režim Kim Džong Una za »problem in grožnjo«.


Severna Koreja je v zadnjem času dosegla pomemben napredek pri razvoju svojega raketnega programa. Foto: Wong Maye-E/AP

Veliko višjo raven strinjanja s tem, kako ukrotiti severnokorejski raketni in jedrski program, je Trump v Hamburgu dosegel z japonskim premierom Šinzom Abejem. Japonska se čuti objektivno ogroženo zaradi severnokorejskih balističnih raket in v njenih mestih že potekajo vaje za primer, če bi proti otokom poletela katera od Kimovih raket, ki bi lahko bila oborožena z jedrsko bojno glavo.

Medtem ko sta se Trump in Abe strinjala, da je treba ostro odgovoriti na severnokorejsko izzivanje, je Xi ameriškemu predsedniku dal vedeti, da Kitajska ni pripravljena zaostriti sankcij proti Pjongjangu. Kazenski ukrepi namreč ne upočasnjujejo razvoja jedrskih bojnih glav in raket, ki bi jih lahko nosile, ampak samo izzivajo Kim Džong Una k novim provokativnim akcijam.


Trump in Xi sta se sestala ob robu vrha G20 v Hamburgu. Foto: Reuters

Trump je Xiju med njunim dvostranskim srečanjem praktično povedal, da ne namerava takoj napasti Severne Koreje, da pa vojaško posredovanje ostaja ena izmed opcij za v prihodnje. Kitajski predsednik ga je poskušal umakniti s seznama možnih ukrepov proti Kim Džong Unu.

Morda bi pomagalo, če bi Kitajska kupila še več boeingov ali govedine? Konec koncev oba voditelja vendarle tesno povezuje prepričanje, da se svet vrti okoli denarja. In da ima celo Severna Koreja svojo ceno.